Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Οι Δήμοι γιόρτασαν το πράσινο των πόλεων τους!

Ένθερμη ανταπόκριση βρήκε η καμπάνια «Το πράσινο στα χέρια μας» από έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών Δήμων.  Με σημείο εκκίνησης την εφαρμογή WWF GreenSpaces, ως εργαλείο εποπτείας των πράσινων χώρων, και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, πολλές πόλεις έπιασαν πράσινο!
 
Η WWF Καλύτερη Ζωή προσκάλεσε τους Δήμους να "πιάσουν πράσινο" και να δώσουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα για το περιβάλλον καθώς και την αξία του πράσινου στις πόλεις! Μέσα από ένα ειδικό toolkit με προτεινόμενες δράσεις, οι Δήμοι μπορούσαν να επιλέξουν τη δική τους δράση και να προσκαλέσουν τους Δημότες σε μία ξεχωριστή γιορτή. Οι δράσεις περιελάμβαναν πέραν των καθιερωμένων καθαρισμών και δεντροφυτεύσεων, παιχνίδια σε πάρκα και πλατείες, πικ νικ, ζωγραφιές, εξερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας του χώρου αποβλέποντας μικροί και μεγάλοι να εντάξουν το πράσινο στην καθημερινότητα τους.
 

-Ο Δήμος Πειραιά επέλεξε την ανάπλαση δυο χώρων με δενδροφυτεύσεις αρωματικών φυτών και καλλωπιστικών θάμνων προσθέτοντας χρώματα και αρώματα στην πόλη!

-Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου και ο Δ.Ο.Π.Α.Π. σε συνεργασία με μία σειρά από φορείς διοργάνωσαν μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους, όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα για την αγάπη και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από βιωματικές και διασκεδαστικές δράσεις. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα και έριξαν νερό με τη μάνικα, ενώ έπαιξαν παρέα με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ραφήνας.

-Το «1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Ιωνίας» είχε στον πυρήνα του την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των μικρών μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ενώ φυτεύσεις σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Χαλκιδέων είχαν τη συμμετοχή μαθητών, που συνδυάστηκαν με περιβαλλοντική εκπαίδευση από στελέχη της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλκιδέων!

-Ο Δήμος Ερμιόνηςσε συνεργασία με τη Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά φέτος, πεζοπορία στο φαράγγι Καταφύκι με πικ-νικ και για τους μικρούς φίλους μας παιχνίδια ζωγραφική και κατασκευές!

-Τα Τρίκαλα είχαν ως μήνυμα τη φράση «Εθελοντισμός και παρακαταθήκη για το μέλλον», όπου πλήθος εθελοντών  της Ομάδας Εθελοντών Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο, φορείς και συλλόγους της πόλης καθάρισαν το άλσος του προφήτη Ηλία. Πραγματοποιήθηκε επίσης απελευθέρωση κουκουβάγιας, γερακίνας, χελωνών και σκίουρων από τον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ.
 
-Για την αγροτική παραγωγή, τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και για την προστασία του περιβάλλοντος, ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες στην 1η "Οικογιορτή Λάρισας" στο Αισθητικό Άλσος.
 
...

-Στον ελληνικό βορρά,ο Δήμος Θεσσαλονίκης εστίασε σε θεματικές όπως «Ανακύκλωση & Φαντασία», «Το Ατμοσφαιρικό & Θαλάσσιο Περιβάλλον της πόλης» κ.ά. με περισσότερους από 2000 πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Καλαμαριάς πραγματοποίησε την "Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2016" υπό την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου και την  Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, ενώ ο Δήμος Παύλου Μελά διοργάνωσε περιβαλλοντικά παιχνίδια και δενδροφυτεύσεις στο Άλσος Μετεώρων, στο Πάρκο Καρατάσιου σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο ίδιο πλαίσιο, μια μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με δράσεις που περιελάμβαναν ξύλινες φωλιές για τα πουλιά και ενημέρωση για την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση τηγανελαίων.Στον Δήμο Θερμαϊκού η παραλία της Αγ. Τριάδας καθαρίστηκε από 75 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν μέθοδοι συντήρησης χώρου πρασίνου και καθαρίστηκε το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (Περαία) μαζί με 40 μαθητές του 4ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, φυτευτήκαν δενδρύλλια στο ρέμα Ίσωμα Επανομής

Δήμος της Ηρωικής πόλης Νάουσας υπενθύμισε την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων με ένα φεστιβάλ που περιλάμβανε ποδηλατάδα στο άλσος του Αγίου Νικολάου, δράσεις για ενήλικες και παιδιά με  θέμα «Ζω, γνωρίζω, μυρίζω, αγγίζω» και έναν φιλικό αγώνα μπάσκετ. Στον ίδιο νομό, ο Δήμος Βέροιας ανέλαβε τη φροντίδα και την ανάπλαση του χώρου πράσινου στην παραδοσιακή γειτονιά Μπαρμπούτα. Στον χώρο έγινε καθαρισμός, κοπή αγριόχορτων χώρου πρασίνου και φύτευση νέων θάμνων.

-Καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις και βάψιμο στην παιδική χαρά οργανώθηκαν από την κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

-Οι δημότες της Κοζάνης παρακολούθησαν  ομάδες παιδιών από γυμναστήρια της πόλης, σε χορογραφίες σχετικές με την βιοποικιλότητα, το δάσος,  τα στοιχεία της φύσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε  μια ατμόσφαιρα γεμάτη μουσική και χρώματα, ενώ 2000 πολίτες έκαναν ποδηλατοδρομία, έπαιξαν παιχνίδια ανακύκλωσης και θεατρικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, έφτιαξαν γλυπτά με ανακυκλώσιμα υλικά, έμαθαν για τον παραδοσιακό σπόρο, για την ανακύκλωση και την  επαναχρησιμοποίηση, για τα νερά της περιοχής μας, για το πράσινο και τα λουλούδια. Πιο ανατολικά, στην Ξάνθη, η Διεύθυνση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τους Κατασκηνωτές "Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης" πραγματοποίησε παράλληλες δράσεις για τον εορτασμό του περιβάλλοντος. Ανέλαβαν τον καθαρισμό και εξωραϊσμό του περιαστικού άλσους Ευμοίρου, διέθεσαν δενδρυλλία που παράχθηκαν στο φυτώριο του τμήματος πρασίνου προς το κοινό στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και στην Πλατεία Σταυρούπολης!
 
-H Πελοπόννησος μπήκε εξίσου δυναμικά στον χάρτη δράσεων! 65 μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου, με τη στήριξη και συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και των γονέων τους, ανέλαβαν δράση για να  πρασινίσουν την αυλή του σχολείου τους και τη δημοτική πλατεία μπροστά από αυτή. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους φύτευσαν 25 θάμνους αρωματικών φυτών ομορφαίνοντας το χώρο που ζουν και παίζουν καθημερινά, στέλνοντας το μήνυμα πως η ευθύνη για να καλυτερεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας ανήκει σε όλους μας.
Το 3ο Σύστημα Πρόσκοπων Τρίπολης και το Σώμα Οδηγισμού συγκέντρωσε περίπου 60 άτομα κυρίως παιδιά στη πλατεία Άρεως φυτεύοντας καλλωπιστικές δαμασκηνιές και άλλα λουλούδια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον καθαρισμό του περιαστικού άλσους του νοσοκομείου Τρίπολης μαζί με το Σύλλογο Ορειβατών Τρίπολης. Ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με μία σειρά από φορείς, προσκάλεσε τους κάτοικους να αναλάβουν δράση για έναν πιο καθαρό και όμορφο Δήμο.Εκείνη την ημέρα έγινε εθελοντική δενδροφύτευση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το αστικό πράσινο, ενώ δόθηκαν συμβουλές κυκλοφοριακής αγωγής

-Στα νησιά, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου διοργάνωσε εκστρατεία για την πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών με σύνθημά «Η φωτιά δεν παίζει… Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου!». Ενημερωτικό υλικό δόθηκε στους κατοίκους, ενώ κομβικό ρόλο είχαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν 500 ερωτηματολόγια για τις πυρκαγιές. Στο Ιόνιο, Ο Δήμος Κέρκυρας πραγματοποίησε καθαρισμούς στο νησί με τη συμμετοχή πολιτών!

-Εορταστικά συμμετείχε και η Κρήτη με τον Δήμο Ηρακλείου να διοργανώνει ποδηλατάδα σε υιοθετημένους χώρους πράσινου, παιχνίδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με φυσικά υλικά, και εκδήλωσεις για το πράσινο και ενημέρωση πολιτών σχετικά με το ποιοι πράσινοι χώροι είναι ήδη υιοθετημένοι, παρακινώντας τους να υιοθετήσουν περισσότερους και βραβεύοντας τρεις υιοθεσίες πάρκων της Πόλης. Στο ίδιο νησί, περίπου 200 σακούλες ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και ενημερωτικά έντυπα για τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης μοιράστηκαν σε 11 Δημοτικά Σχολεία από τον Δήμο Σητείας. Απώτερος στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το διαχωρισμό των οικιακών αποβλήτων αλλά και εν συνεχεία τη βελτίωση της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου.  Στον νομό Χανίωνο Πολιτιστικός σύλλογος Κυπαρίσσου σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά γιόρτασε με δρώμενα, όπως τον “Χορό των Λουλουδιών και η έκκληση της Μάνας Γης", την προβολή εικόνων για το περιβάλλον και εικόνες των ωραιότερων μπαλκονιών του Κυπάρισσου. Τέλος, ο Δήμος Χερσονήσου συνδύασε την 5η Ιουνίου ως εκπαιδευτική επίσκεψη  και  ξενάγηση στο Φράγμα Αποσελέμη και το Διυλιστήριο νερού.

"Η φύση δεν είναι ατομική ιδιοκτησία, αλλά είναι ένα κληροδότημα για τις επόμενες γενιές" δήλωσαν οι Δημότες Ρόδου. Δόθηκαν φυτά, έγιναν βραβεύσεις και έκθεση φυτωριούχων. Η κεντρική δράση ήταν για τον εξωραϊσμό του πάρκου Ροδινού καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στο έργο του Δήμου και των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος & Πρασίνου και Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και το Γραφείο Εθελοντισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας!


Και του χρόνου με ακόμα περισσότερους Δήμους να πρασινίζουν τον χάρτη και τις πόλεις τους!
 
 
Διάβασε εδώ για την εκδήλωση "Πιάσε Πράσινο στον Εθνικό Κήπο"