Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Χιλιάδες κόσμου στον Εθνικό Κήπο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Ζητήσαμε από μικρούς και μεγάλους να «πιάσουν πράσινο» στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να έρθουν κοντά μας στον Εθνικό Κήπο σε μια μοναδική εκδήλωση με πολυάριθμες δραστηριότητες, κι αυτοί ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω.

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι του λεκανοπεδίου αψήφισαν τη ζέστη και ήρθαν στο φυσικό κλιματιστικό του κέντρου της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο, συμμετέχοντας με θέρμη στα παιχνίδια και τις δράσεις που έλαβαν χώρα εκεί.

Ξεκινήσαμε με «Γιόγκα στο πράσινο» από τους Yogastoalsos και συνεχίσαμε με τα «Μυστικά του Κήπου», το παιχνίδι εξερεύνησης που υλοποίησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Photo (c) Achilleas Plitharas

Γιόγκα στο πράσινο (Photo: Αχιλλέας Πληθάρας)

Photo (c) Achilleas Plitharas

Τα μυστικά του Κήπου (Photo: Αχιλλέας Πληθάρας)

 

Ακολούθησαν «Παιχνίδια από τα παλιά» με τη συνδρομή του British Council κι ένας ιδιαίτερος περίπατος ξενάγησης της Momumenta στα ιστορικά κτήρια που περιβάλλουν τον Εθνικό Κήπο.

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Παιχνίδια από τα παλιά (Photo: Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου)

Photo (c) Ειρήνη Γρατσία

Ξενάγηση στα κτήρια που αγκαλιάζουν τον Κήπο (Photo: Ειρήνη Γρατσία)

 

Στη συνέχεια το μενού δράσεων περιελάμβανε την μεταμόρφωση των παιδιών σε «Πράσινους ντετέκτιβ» με τη βοήθεια του WWF Ελλάς και μοναδικές αθλητικές δραστηριότητες με την ομάδα Street Workout Athens.

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Πράσινοι ντετέκτιβ (Photo: Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου)

Run to elements από την ομάδα Street Workout Athens

 

Προχωρήσαμε έπειτα στην εξερεύνηση των μυστικών του Κήπου, στα οποία μας ξενάγησε ο Πάρης Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του Εθνικού Κήπου, ενώ παράλληλα η ομάδα Playroom ζωγράφιζε με τα παιδιά το πάρκο των ονείρων τους.

Photo (c) Γιώργος Αποστολόπουλος

Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο (Photo: Γιώργος Αποστολόπουλος)

Photo (c) Πολίνα Πρέντου

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το πάρκο των ονείρων τους (Photo: Πολίνα Πρέντου)

 

Η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μας συνεπήρε με τις εξαίσιες μελωδίες της δίπλα στη λίμνη του Κήπου, την ίδια στιγμή που οι μικρότεροι επισκέπτες άκουγαν παραμύθια στην Παιδική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται μέσα στον Κήπο.

Photo (c) Achilleas Plitharas

Η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επί τω έργω (Photo: Αχιλλέας Πληθάρας)

Photo (c) Πολίνα Πρέντου

Παραμύθια στην Παιδική Βιβλιοθήκη (Photo: Πολίνα Πρέντου)

 

Αμέσως μετά, η ομάδα Πυγολαμπίδες ζωντάνεψε τα αγάλματα του Κήπου, τα οποία συνομίλησαν με τα παιδιά, πριν την σκυτάλη πάρει το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Photo (c) Πολίνα Πρέντου

Τα αγάλματα ζωντάνεψαν (Photo: Πολίνα Πρέντου)

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Photo: Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου)

 

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ακροβάτες της ομάδας Circus Dayz απογείωναν το κέφι για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

(Photo: Μαρία Γρεβένη)

Η εκδήλωσή μας έκλεισε με μια μοναδική συναυλία από τα Σκληρά Καρύδια. Στον χώρο δίπλα από την παιδική χαρά του Κήπου, οι πολίτες ξάπλωσαν στη χλόη και απόλαυσαν τη μουσική δημιουργώντας μιαν εικόνα που φέρνει στο νου σκηνές από πάρκα της Ευρώπης, όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται εκεί και διασκεδάζουν.

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Τα Σκληρά Καρύδια σε μια συναυλία στη χλόη (Photo: Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου)

Photo (c) Achilleas Plitharas

Δεν βρισκόμαστε σε πάρκο του Βερολίνου ή των Βρυξελλών, αλλά στον Εθνικό Κήπο, στο κέντρο της Αθήνας (Photo: Αχιλλέας Πληθάρας)

 

Ήταν όλα τέλεια. Και κύλησαν όλα άψογα χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση.

Σημαντικός συντελεστής της επιτυχίας ήταν οι 45 άοκνοι εθελοντές που ανέλαβαν να συνδράμουν όπου απαιτούσε η περίσταση. Την παρουσία των εθελοντών στην εκδήλωση συντόνισε η GloVo/Ethelon!

Photo (c) Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Οι εκπληκτικοί εθελοντές της εκδήλωσης (Photo: Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου)

 

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς επικοινωνίας και τα καταστήματα Praktiker που στήριξαν γενναιόδωρα την εκδήλωση. Ευχαριστίες και στη Vodafone που υποστηρίζει το WWF GreenSpaces στο πλαίσιο του προγράμματος Vodafone World of Difference.

Τέλος, απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεγάλο δωρητή του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση  που αποτελεί υποστηρικτή του προγράμματος. Χωρίς τη συμβολή τους, τίποτα δεν θα είχε συμβεί!

 

Ξεχωριστές ευχαριστίες αποδίδουμε και στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και ναυαγοσωστών για την εθελοντική παρουσία τους και το πολύτιμο έργο τους για την άρτια ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

 

Η δράση της 5ης Ιουνίου στον Εθνικό Κήπο είναι μόνο η αρχή. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στο αστικό πράσινο, να το αγκαλιάσουν και να νοιαστούν περισσότερο για αυτό. Το πράσινο στις πόλεις προσφέρει υπερπολύτιμες υπηρεσίες στη σωματική και ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση καλών συνθηκών διαβίωσης. Αξίζει να περνάμε περισσότερο καιρό σε αυτό, αξίζει όλοι, δημοτικές αρχές και πολίτες, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Για αυτό το σκοπό, το WWF Ελλάς δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες ανά την Ελλάδα να ανακαλύψουν χώρους πρασίνου και κυρίως να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση, αναδεικνύοντας καλά παραδείγματα και υποδεικνύοντας προβληματικά σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Κατεβάστε κι εσείς την εφαρμογή WWF GreenSpaces κι ελάτε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας. 

WWF GreenSpaces - what_to_do

 

Οι συντελεστές της εκδήλωσης "Πιάσε πράσινο στον Εθνικό Κήπο"

Συντελεστές