Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

To κρύο απαιτεί ενημέρωση και αλληλεγγύη

(c) Brentdanley

Το κρύο έκανε την εμφάνισή του και ο συνδυασμός με την οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν παγωμένα. Στην Ελλάδα δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες για να ξέρουμε το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία το κρύο λόγω ενεργειακής φτώχειας. Παραθέτουμε όμως στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι αφυπνιστικά και καλούν σε εγρήγορση, τόσο τους πολίτες όσο και την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Energy Bill Revolution» στη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτεται ότι περισσότεροι από 300.000 Βρετανοί είναι χωρίς θέρμανση , ενώ τα τελευταία 5 χρόνια, κατά μέσο όρο, 26.000 επιπλέον θάνατοι σημειώνονται ετησίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Aν και δεν οφείλονται όλοι οι θάνατοι στα κρύα σπίτια  , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα ποσοστό μεταξύ 30 % και 50 % του φαινομένου μπορεί  να αποδοθεί στις χαμηλές εσωτερικές θερμοκρασίες . Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 65 άτομα την ημέρα πεθαίνουν στη Βρετανία το χειμώνα ως αποτέλεσμα των ασθενειών (προβλήματα στο κυκλοφορικό ή αναπνευστικό) που οφείλονται σε ή εντείνονται από τα κρύα σπίτια  με ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Στο ίδιο «κακό» κλίμα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία ζουν σε κατοικίες με ανεπαρκή μόνωση και μέσα θέρμανσης  υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα πιο άσχημο ακούγεται ότι οι ακατάλληλες εσωτερικές συνθήκες στις κατοικίες  επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και τη συναισθηματική τους υγεία . Πράγματι, βάσει ερευνών του Save The Children και του Νetmums), πολλές οικογένειες αναγκάζονται να περικόψουν άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, ενώ  1 στις 4 οικογένειες αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ θέρμανσης και τροφίμων ...

Αν και για το ίδιο θέμα  η εφημερίδα Guardian καταλήγει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φαινομένου ανεπαρκούς θέρμανσης και υψηλών ποσοστών θανάτων, το ζήτημα παραμένει: Ανα την Ευρώπη χρειάζεται και φέτος να αναμετρηθούμε με το κρύο και αυτό απαιτεί έξυπνους και φθηνούς τρόπους μόνωσης της κατοικίας, σε συνδυασμό με πρόσβαση σε επαρκή και ασφαλή μέσα παροχής θέρμανσης. 

Κι επειδή δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από την για μιαν ακόμη φορά ανέτοιμη Πολιτεία, έχουμε την ευθύνη και συνάμα την υποχρέωση να νοιαστούμε ο ένας για τον άλλον. Να βοηθήσουμε ώστε όλοι οι φίλοι, συγγενείς και γείτονες να μην πέσουν θύματα της κακής ενημέρωσης και της ανεπαρκούς ενεργειακής πολιτικής.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη θέρμανση, δείτε τον φάκελό μας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο κόστος, το όφελος και τα προβλήματα κάθε συστήματος θέρμανσης. Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε. Δείτε στην γειτονιά σας ποιοι έχουν προβλήματα με τη θέρμανση και διακριτικά προσφερθείτε να δώσετε βοήθεια, είτε χρηματική, είτε σε είδος. Το κρύο απαιτεί ενημέρωση και αλληλεγγύη.