Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Η ξενάγησή μας στον Εθνικό Κήπο

Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο

Το κάλεσμα ήταν για τον Εθνικό Κήπο, το περασμένο Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Για να ανακαλύψουμε ξανά τους χώρους πρασίνου της πόλης μέσα από το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Στη δράση μας είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας.

Ο καιρός βέβαια μας τα χάλασε, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Πάνω από 100 μικροί και μεγάλοι μαζευτήκαμε και χωριστήκαμε. Άλλοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου. Άλλοι συμμετείχαν στο κυνήγι θησαυρού που διοργάνωσαν οι Book Crossers.

Εμείς, με τη βοήθεια των υπευθύνων του Εθνικού Κήπου, περιηγηθήκαμε στο χώρο και μάθαμε την ιστορία και τα μυστικά του.

Μάθαμε ότι ο Εθνικός Κήπος ήταν η πρώτη προσπάθεια κηποτεχνίας στη χώρα και αποτέλεσε τη βάση για δραστηριότητες στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στον Εθνικό Κήπο μπήκαν οι πρώτες νεραντζιές και χάρη σε αυτόν όλη η Αθήνα (και όχι μόνο) κατακλύστηκε από δαύτες.  Παρότι μικρός σου δίνει την εντύπωση πως είναι μεγάλος. Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο που δημιουργήθηκε με την πυκνή βλάστηση και τις διαφορετικές ενότητες που ανακαλύπτεις κατά την περιήγηση.

Το μυστικό του κήπου είναι τα νερά του, που υπάρχουν σε αφθονία. Μάλιστα, το σύστημα άρδευσης του κήπου ‘πατάει’ πάνω σε αρχαίο υδραγωγείο της εποχής του Πεισίστρατου. Το πότισμα των φυτών γίνεται με κατάκλιση. Πράγμα που συντελεί στην πλούσια βλάστηση. Όμως λόγω του τρόπου ποτίσματος τα δέντρα έχουν επιφανειακές ρίζες κι έτσι είναι ευκολότερο να πέσουν όταν φυσά δυνατός άνεμος.

Το βοτανικό μουσείο, που δυστυχώς δεν λειτουργεί, στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήριο εντός του κήπου. Κάποιοι λένε ότι το κτήριο είναι έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Άλλοι όμως αποδίδουν το έργο στον Παναγιώτη Κάλκο. Το οίκημα λοιπόν παλιότερα επί βασιλείας, αποτελούσε αναπαυτήριο του Γεωργίου Α’ και αλλά και χώρο για άλλες πιο προσωπικές δραστηριότητες! Εκεί στον κήπο, στο χώρο που βρίσκονται οι δημόσιες τουαλέτες, λειτουργούσε εκείνα τα χρόνια το ‘ψυγείο’ της εποχής. Στο οίκημα στοίβαζαν χιόνι και διέθετε οριζόντιο άνοιγμα στην σκεπή απ’ όπου περνούσε ο αέρας για να κρατά φρέσκα τα ευπαθή προϊόντα.

Αυτά είναι λίγα από τα πράγματα που μάθαμε για τον Εθνικό Κήπο. Υπάρχουν χώροι πρασίνου στην Ελλάδα, που κρύβουν ιστορία μέσα τους. Αξίζει να τους ανακαλύψετε.