Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Εθελοντισμός: υπάρχει πάντα χώρος για μία καλή πράξη

Στις 5 Δεκέμβριου γιορτάζει ο εθελοντισμός, δηλαδή η ανιδιοτελής δράση, η αλληλεγγύη και η προσφορά με τη μορφή του κοινωνικού έργου. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που ειδικά σε περιόδους κρίσης, επιλέγουν να μην παραμένουν παρατηρητές των προβλημάτων, αλλά αντίθετα αναλαμβάνουν δράση και προσφέρουν βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις τους. Για πολλούς ο εθελοντισμός δεν αποτελεί μια απλά μια ασχολία για τον ελεύθερο. Αποτελεί στάση ζωής απέναντι στον κόσμο και την καθημερινότητα.

Ευτύχημα είναι ότι, ως «αντίδωρο» ο εθελοντισμός προσφέρει ικανοποίηση στον εθελοντή ως μεμονωμένο άτομο. Μέσα από τον εθελοντισμό, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει νέες δεξιότητες, να αποκτήσει ενεργή και δυναμική συμμετοχή απέναντι στη ζωή, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του ενώ κοινωνικοποιείται και κυρίως να μάθει να λειτουργεί και να εργάζεται στο πλαίσιο μίας ομάδας. Μέσα από εθελοντικές δράσεις συχνά προάγονται και ενισχύονται το αλτρουιστικό πνεύμα, οι ανθρωπιστικές αξίες και η ανιδιοτέλεια κόντρα στον ατομικισμό και την εγωπάθεια.

Ναι, συχνά απορροφούμαστε τόσο πολύ από τα προσωπικά προβλήματα όσο και από την καθημερινότητα μας και παύουμε να ενδιαφερόμαστε για το τι συμβαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, αλλά υπάρχει πάντα χώρος για μία «καλή πράξη».

Αν είσαι λοιπόν και εσύ άνθρωπος με ανησυχίες και επιθυμία για προσφορά δεν έχεις παρά να βρεις μία δράση, μία ιδέα ή μία συλλογικότητα που σου ταιριάζει και να προσφέρεις απλόχερα τη βοήθειά σου. Σίγουρα υπάρχουν πολλές οργανώσεις, ομάδες και πρωτοβουλίες που θα καλωσορίσουν την εθελοντική δράση σου σήμερα κιόλας!

Δες στον χάρτη μας, συλλογικότητες που περιμένουν τη δική σου στήριξη.

Θυμήσου, μικρά έργα και πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα αρκεί να βάλει ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι.