Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ελλάδα: στο ναδίρ του Παγκόσμιου Δείκτη Φιλανθρωπίας

Όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύθηκε ο Παγκόσμιος Δείκτης Φιλανθρωπίας για το 2015. Η μελέτη αποτυπώνει το επίπεδο φιλανθρωπίας σε 145 χώρες μέσα από τρεις παραμέτρους γενναιοδωρίας: τη δωρεά χρημάτων, την προσφορά προσωπικού χρόνου για εθελοντικές δράσεις και τη βοήθεια προς αγνώστους.

Αν και θα περιμέναμε ότι η οικονομική κρίση και η στροφή προς τον Συνάνθρωπο λόγω των καταστάσεων θα κατέτασσαν την Ελλάδα ψηλά στην κατάταξη, τα αποτελέσματα είναι για άλλη μία χρονιά αποκαρδιωτικά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 140η θέση. Προηγούνται το Τσαντ, η Ρουάντα, η Αρμενία και η Τυνησία, ενώ έπονται η Παλαιστίνη, η Λιθουανία, η Υεμένη, η Κίνα με το Μπουρουντί στο τέλος της λίστας. Τι συμβαίνει όμως και η χώρα μας είναι όλο και πιο χαμηλά στην κατάταξη; Πολλές φορές, οι πολίτες μίας χώρας διστάζουν να δωρίσουν χρήματα αν το σύστημα λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού οργανισμού δεν είναι ξεκάθαρο, συνεπές και διαφανές. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το κράτος δεν έχει προβλέψει εύκολες οδούς ενημέρωσης και δράσης για όσους πολίτες θέλουν να προσφέρουν εθελοντικό έργο.

Πρώτη στην κατάταξη είναι η Μυανμάρ ως χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά δωρεάς χρημάτων και εθελοντικού χρόνου. Το θρησκευτικό και το πολιτιστικό πλαίσιο μίας χώρας παίζουν συνήθως σημαντικό ρόλο στη φιλανθρωπία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, η Σρι Λάνκα, η Ιρλανδία και η Μαλαισία στην δεκάδα.

 


Άλλο καίριο πόρισμα είναι ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ανάγκη είναι διαχρονικά υψηλή και οι καταστάσεις αποζητούν αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη, παρουσιάζουν υψηλό δείκτη φιλανθρωπίας. Το ίδιο σημειώνεται και σε περιπτώσεις όπου φυσικές και ανθρωπιστικές κρίσεις καλούν τους ανθρώπους να είναι στις επάλξεις επιστρέφοντας στην φυσική επιθυμία μας να βοηθήσουμε όσους  βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό σημειώθηκε πρόσφατα στην Κροατία και το Μαυροβούνιο λόγω των πλημμυρών στη Νότια Ευρώπη, αλλά και στην Ουκρανία εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης.

Τα καλά νέα είναι ότι μεταξύ 2013 και 2015 παρουσιάστηκε άνοδος στα επίπεδα δωρεάς χρημάτων καθώς και βελτίωση στους τρόπους δωρεάς χρημάτων μέσα από τη χρήση τεχνολογίας, τρανταχτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Η φετινή έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να δωρίσουν χρήματα εν συγκρίσει με τις γυναίκες. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι σε όλες τις ηπείρους (με εξαίρεση την Ωκεανία), η βοήθεια προς έναν άγνωστο είναι η πιο διαδεδομένη μορφή φιλανθρωπίας.

Στη χώρα μας το προσφυγικό κύμα, οι καθημερινές ιστορίες πόνου, αλληλεγγύης και έμπρακτης ανθρωπιάς απέδειξαν ότι οι Έλληνες και δη οι κάτοικοι των νησιών, είναι δυναμικά παρόντες σε περιπτώσεις ανάγκης που δεν μετριούνται με νούμερα. Αυτή και η αρχή του νήματος για ένα καθημερινό μονοπάτι με περισσότερη ανθρωπιά, στροφή στον άλλο, ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά.

 

Παρακάτω, ο πίνακας κατάταξης των 145 χωρών




Tι είναι το CAF (Charities Aid Foundation): Η αποστολή του CAF είναι να παρακινήσει την κοινωνία να προσφέρει ολοένα και πιο αποτελεσματικά και να βοηθήσει στη βελτίωση ζωής και κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Σκοπός του είναι να συμβάλει στην αύξηση ροής κονδυλίων στους τομείς φιλανθρωπία και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την παροχή της φιλανθρωπικών συμβουλών και υπηρεσιών.
 

Πηγή πληροφοριών: CAF