Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

H Ελλάδα τελευταία στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας

Παγκόσμιος Δείκτης Φιλανθρωπίας

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ο Παγκόσμιος Δείκτης Φιλανθρωπίας του 2013. Είναι μια έκδοση που καταγράφει την στάση των πολιτών κάθε χώρας αναφορικά με το έργο φιλανθρωπίας που επιδεικνύουν. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη και αξιολογεί το ποσοστό των πολιτών που σε διάστημα ενός μήνα προσφέρουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, προσφέρουν εθελοντικό έργο και βοηθούν αγνώστους. Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κρίση ότι η φιλανθρωπία δεν αφήνει αδιάφορους τους πολίτες ανά τον κόσμο.

Όμως για την Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλά. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας η χώρα μας κατατάσσεται στην 135η θέση ή αλλιώς στην τελευταία θέση του πίνακα φιλανθρωπίας. Μια πραγματικά άσχημη θέση που δυστυχώς δείχνει ότι η πρωτοφανής κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας δεν έχει οδηγήσει όπως θα αναμένονταν στην αύξηση της αλληλεγγύης και της διάθεσης για προσφορά και βοήθεια προς τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας.

Το ίδιο χαμηλά με εμάς βρίσκονται οι Κροατία, Κίνα, Αλβανία, Κονγκό, Υεμένη και Τουρκία. Στον αντίποδα, στις πρώτες θέσεις του Δείκτη Φιλανθρωπίας συναντάμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Μιανμάρ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι θα λέγατε φέτος να αλλάξουμε την κατάταξη; Να κάνουμε το 2014 έτος αλλαγής στάσης, πλησιάζοντας όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για αυτό. Μόνο διάθεση για αλληλεγγύη. Τι λέτε; Ξεκινάμε από αυτές τις γιορτές;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Φιλανθρωπίας συντάσσεται κάθε χρόνο από την οργάνωση CAF (Charities Aid Foundation).
Δείτε εδώ την πλήρη έρευνα στα αγγλικά.