ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ταξίδι μιας αφίσας
Τι κοινό μπορεί να έχει ένα υποκατάστημα μεγάλου σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, με ένα ιχθυοπωλείο στη Ρόδο, το λιμενικό σταθμό της Κύθνου και τον αλιευτικό ερασιτεχνικό όμιλο της Ιεράπετρας; Όλοι τους έχουν γίνει σύμμαχοι του WWF Ελλάς και της Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα ψάρια των θαλασσών μας.
Όλα ξεκίνησαν όταν τον Μάρτιο που μας πέρασε το WWF Ελλάς και η Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την καμπάνια «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός» της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Αλιείας, αποφάσισαν να παράξουν μία ομώνυμη αφίσα για το νόμιμο μέγεθος κατανάλωσης των ψαριών. Επέλεξαν τα πιο εμπορικά ψάρια και επέλεξαν για μότο αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας: «δεν καταναλώνω αλιεύματα μικρότερα από το νόμιμο μέγεθος». Πολλοί από εμάς μπορεί να μην το ξέρουν αλλά σύμφωνα με την νομοθεσία, τα ψάρια δεν θα πρέπει να αλιεύονται και άρα να καταναλώνονται κάτω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, που διαφέρει ανάλογα με το ψάρι. Γιατί όλα αυτά; Γιατί πολλά ψάρια, για να αναπαραχθούν οπότε και να διατηρείται ή /και να αυξηθεί ο πληθυσμός τους, πρέπει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος. Με άλλα λόγια, τα μικρά άτομα (γόνος ) του κάθε είδους πρέπει να τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού αν θέλουμε να το είδος αυτό να υπάρχει και στο μέλλον.
130 ιχθυοπωλεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και 50 της αλυσίδας Σκλαβενίτης, 203 Λιμενικές Αρχές και σταθμοί και όλες οι διευθύνσεις αλιείας ανά την Ελλάδα (που έχουν υπό την εποπτεία τους την επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής τους), αποφάσισαν να κοσμίσουν τους τοίχους τους με την αφίσα. Τοπικά, οι Διευθύνσεις Αλιείας, έστειλαν τις αφίσες σε αλιευτικούς συλλόγους και σε ιχθυοπωλεία της περιοχής τους. Έτσι τα ιχθυοπωλεία Aegean Fish του κυρίου Αναστάση Αναστάση από τη Ρόδο, βρήκαν ακόμα και ένα κάδρο να την βάλουν. Ενώ ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιεών της Ιεράπετρας, την είδε στον τοπικό Λιμενικό Σταθμό και επικοινώνησε μαζί μας για να λάβει μερικές για τα γραφεία τους.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι ως καταναλωτές είναι:
-Να μην καταναλώνουμε νεαρά ψάρια και αλιεύματα κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος
-Να μην καταναλώνουμε ψάρια την περίοδο αναπαραγωγής τους.
-Να μην καταναλώνουμε προστατεύομενα και απειλούμενα είδη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του WWF Ελλάς για την αλιεία δείτε εδώ.
Αναζητήστε κι εσείς την αφίσα και στείλτε μας φωτογραφία από το κινητό σας!
Η εικονογράφηση της αφίσας είναι του Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλου από το βιβλίο "Τα ψάρια της Ελλάδας"
Facebook comments