Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τη Mama Tsita
 
Όταν ήμουν ακόμη μαθήτρια, το καλοκαίρι μου ξεκινούσε μετά το τελευταίο χτύπημα του κουδουνιού του σχολείου. 
Ξεκινούσε με τα μπουγελώματα στο προαύλιο και συνεχιζόταν με βουτιές στη θάλασσα μέχρι την ημέρα που το κουδούνι θα χτυπούσε και πάλι για να με ξανακαλέσει κοντά του και να εγκαινιάσει την καινούργια σχολική χρονιά με στάλες αγιασμού, γεμάτες από μυρωδιά βασιλικού, πάνω στην καινούργια μου ποδιά.  Πολλά καλοκαίρια πέρασαν από τότε. Αλλά όσο μεγάλωνα εγώ, τόσο μίκραιναν εκείνα. Περιορίζονταν σε μόλις μερικές εβδομάδες άδειας, μέσα στις οποίες προσπαθούσα να στριμώξω εκείνη την τρίμηνη νεανική μου ξεγνοιασιά . 
Για να φτάσω στο καλοκαίρι μου, όπως το ζω τώρα! 
Τώρα πια, το καλοκαίρι μου ξεκινά, και πάλι, με το τελευταίο χτύπημα του κουδουνιού του σχολείου. Διαρκεί και πάλι πολύ, κι είναι γεμάτο από αλμύρα, άμμο και κοχύλια!
Αλμύρα στα ματοτσίνορα της κόρης μου και του γιου μου, από τις πολλές βουτιές!  Άμμος, ανάμεσα στα δαχτυλάκια τους! 
Κοχύλια που μαζεύουμε στις διάφορες “εξερευνήσεις” μας και που γεμίζουν τα γυάλινα βάζα του σπιτιού μας!
Είναι γεμάτο από τις φρεσκοκομμένες κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες από το περιβολάκι μας που τα παιδιά λατρεύουν να σκαλίζουν και να ποτίζουν! Από τις “βούτες” με το φρέσκο καρβέλι του φούρνου στο σκορδάτο λαδάκι της χωριάτικης!Γεμάτο από κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανιτές, από ψαράκια τηγανιτά και πατατούλες με ρίγανη! Γεμάτο από κατεβασμένες γρίλιες για την μεσημεριανή αντηλιά, κι από δαντελένιες κουρτίνες που ανεμίζουν στο απαλό αεράκι που κάνει τη σιέστα μας κάπως πιο δροσερή!
Γεμάτο από τη γεύση της παγωμένης φέτας καρπουζιού που ανυπόμονα μου ζητούν μόλις ξυπνήσουν!
Από τους χυμούς του που στάζουν στα σαγονάκια τους, κι από τα μαύρα κουκουτσάκια που μαζεύω από το τραπέζι!
Γεμάτο από απογευματινά, δροσερά υποβρύχια βανίλιας και γέλια και χαρές στο δρόμο με τα παιδιά της γειτονιάς! 
Γεμάτο από νυχτερινά μπανάκια στον ασημένιο διάδρομο του φεγγαριού πάνω στο νερό με σπιτικά τυλιχτά σουβλάκια υπό το φως των κεριών πάνω στα βότσαλα και την ευτυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών μου! 
Αυτό είναι το δικό μου καλοκαίρι. Απλές, μεγαλειώδεις στιγμές βαθιά χαραγμένες στη καρδιά και την ψυχή μου!!!
 
Με αγάπη
MamaTsita
 
 
Το καλοκαιρινό σκορδόψωμο
 
 
Υλικά
1 ψωμί τζιαπάτα
100 γρ τυρί τριμμένο (εγώ εδώ χρησιμοποίησα regato Kerrygold)
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
100 γρ ξινομυζήθρα
1 κ σ κρέμα βαλσάμικου
ρίγανη
βασιλικό
για το σκορδοβούτυρο
150 γρ φρέσκο βούτυρο (εγώ εδώ χρησιμοποίησα ΗΠΕΙΡΟΣ)
1 σκελίδα σκόρδο (βάλε 2 αν έχεις πιο “σκορδάτα” γούστα)
1 κ σ ρίγανη
 
Ανοίγεις το τζιαπάτα στη μέση και το αλείφεις πολύ καλά με το σκορδοβούτυρο. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να “χρυσαφίσει” το τυράκι.
Αφήνεις για λίγα λεπτά να κρυώσει και στρώνεις τις ροδέλες ντομάτας. Προσθέτεις την ξινομυζήθρα, τα μυρωδικά και “ραντίζεις” με την κρέμα βαλσάμικου. Αυτό ήταν! Μόλις έφτιαξες το απόλυτο, καλοκαιρινό σκορδόψωμο. Απόλαυσε το!!!
 
Με αγάπη
MamaTsita