Προχθές, 31 Οκτωβρίου, βρεθήκαμε σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους πέντε δημοτικών βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο δίκτυο Future Library.
Σε εποχές ισοπέδωσης και γενικής ψυχολογικής κατάπτωσης, σε πείσμα των καιρών, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν με τις λιγοστές τους δυνάμεις να κρατήσουν ζωντανές τις βιβλιοθήκες και να τις μετατρέψουν σε πόλους ιδεών, δημιουργικότητας, συμμετοχής. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, παρά την κρίση, οι βιβλιοθήκες γεμίζουν.
Θέλοντας και μη, αυτοί οι άνθρωποι σε γεμίζουν αισιοδοξία και σε κάνουν να θέλεις να προσπαθήσεις περισσότερο σε ό,τι κάνεις.
Στο δίωρο που κάτσαμε μαζί, συζητήσαμε μερικές ιδέες για μια νέα πρωτοβουλία καταγραφής και αξιολόγησης των χώρων αστικού πρασίνου ανά την Ελλάδα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουμε τον τρόπο και τη μεθοδολογία κι αισιοδοξούμε πως σύντομα θα μπορέσουμε να δώσουμε στους πολίτες της χώρας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια διαδραστική crowdsourcing πλατφόρμα, όπου οι ίδιοι θα καταγράφουν, θα αξιολογούν και θα παρεμβαίνουν στους χώρους πρασίνου όλων των πόλεων. Όπου οι πολίτες θα μαθαίνουν για άγνωστες οάσεις στην πόλη τους, θα προτείνουν τρόπους και μέσα για να ξαναζωντανέψουν τα πάρκα της χώρας, θα συνεργάζονται για να δημιουργούν δικές τους παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο.
Πως σας φαίνεται;
(Η φωτογραφία είναι από τη δημοτική βιβλιοθήκη Κερατσινίου που μετέχει στο δίκτυο Future Library)
Facebook comments