Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

To υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων (infographic)

Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων

22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα νερού. Το πολύτιμο αγαθό που δίνει ζωή. Το πολύτιμο αγαθό που η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν σημαντικά επιβαρύνει. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές με νερό σε καλή κατάσταση πρέπει να νιώθουν πολύ τυχεροί. Αυτή τη στιγμή, 1,1 δις συνάνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ενώ εκτιμάται ότι το 2020 το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρουν από λειψυδρία ή ξηρασία.

Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η σωστή χρήση του στην άρδευση και την ύδρευση είναι απαραίτητη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού εντοπίζεται στη γεωργία (70%), όμως πέρα από την κατανάλωση που βλέπουμε (νερό για πότισμα, νερό για πόση), υπάρχει και το νερό που ξοδεύεται χωρίς να το βλέπουμε. Αφορά βιομηχανικές διεργασίες, παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, κτηνοτροφικές δραστηριότητες κτλ. Τα τρόφιμα παντός είδους χρειάζονται νερό για να παραχθούν και να επεξεργαστούν πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Κάποια τρόφιμα χρειάζονται πολύ, πάρα πολύ νερό! Κάποια άλλα όχι και τόσο. Ετοιμάσαμε εδώ για εσάς ένα infographic για το υδατικό αποτύπωμα διαφόρων τροφίμων. Το νερό δηλαδή που χρειάζονται για να παραχθούν. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η σοκολάτα, το βοδινό και τα γαλακτοκομικά, ενώ αρκετά πιο χαμηλά βρίσκονται φρούτα και λαχανικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποια τρόφιμα χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό για να παραχθούν σε σχέση με άλλα;

Ας πάρουμε το παράδειγμα του βοδινού. Οι επιστήμονες του Water Footprint Network εκτίμησαν ότι για να πάρουμε 200 κιλά βοδινού κρέατος θα πρέπει να καταναλωθούν 1.300 κιλά ζωοτροφής (σιτάρι, βρώμη, σόγια κτλ), 7.200 κιλά σανό και πρασινάδα από βοσκοτόπους, 24.000 λίτρα νερού που θα πιεί το ζωντανό και 7.000 λίτρα νερού για άλλες πράξεις που περιλαμβάνουν πχ. την καθαριότητα του ζώου ή την μετέπειτα επεξεργασία του κρέατος.

Η αγάπη των πολιτών της Ελλάδας για τα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι μια αιτία για το υψηλό αποτύπωμα της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 2.338 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο. Για να έχετε μια σύγκριση, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.385 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Ναι, μπορούμε! Λογική χρήση νερού σε κάθε δραστηριότητα είναι η πρώτη πράξη (στο ντους, στο πλύσιμο των πιάτων, στο πότισμα φυτών κτλ). Εξίσου σημαντική πράξη είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών με μεγάλο υδατικό αποτύπωμα. Κάντε την αρχή μειώνοντας κατά πολύ την κατανάλωση γλυκών ή/και μειώνοντας κατά μια μερίδα το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Εξάλλου, η λελογισμένη κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και γλυκών δεν θα βοηθήσει μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία καθώς και την τσέπη μας.

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα μονομιάς. Ακόμα και οι μικρές πράξεις, αν αγκαλιαστούν από πολλούς, μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα!

Υδατικό αποτύπωμα τροφίμων

 

(Φωτογραφία άρθρου: Flickr/Sumesh2007)