Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει - μέρος 7ο

Τι μας αρέσει

Ένας δημιουργικός  διαγωνισμός  με τίτλο WastesmART προσκάλεσε 39 χώρες να εμπνευστούν από… τα σκουπίδια. Με άλλα λόγια, να αναδείξουν με έναν ευφάνταστο οπτικό τρόπο (φωτογραφία, βίντεο, καρτούν) το ζήτημα της σπατάλης, να  σκεφτούν τρόπους αξιοποίησης των απορριμμάτων και να προτείνουν έξυπνες λύσεις. Μεταξύ των διακεκριμένων ιδεών και μία ελληνική δημιουργία. Αυτή του Κωνσταντίνου Παππά. Δείτε το βίντεο με πολλή «τροφή για σκέψη»εδώ και τις δημιουργίες των υπόλοιπων νικητών εδώ

Μάθαμε για το WASP (Waste Prevention), ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συστήνεται ως εργαλείο υποστήριξης πρόληψης αποβλήτων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο με τη συμμετοχή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και άλλων φορεών. Σκοπός της δράσης; Να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιλέξει την καταλληλότερη στρατηγική για την Πρόληψη των Αποβλήτων και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων τους. Μπορείτε μάλιστα να συμμετάσχετε σε μία δεκαπενθήμερη έρευνα για την πρόληψη παραγωγής σκουπιδιών στα νοικοκυριά εδω!

Διαβάσαμε με χαρά την νέα πρόταση του συνΑθηνά που καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να βάλουν χρώμα στις παιδικές χαρές της πόλης. Μία προσπάθεια εξωραϊσμού των παιδικών γωνιών μαζί με εικαστικές, θεατρικές και μουσικές δράσεις! Στις 14 Δεκεμβρίου, η συνάντηση γίνεται στην παιδική χαρά Αγίου Παύλου και στις 15 Δεκεμβρίου στην πλατεία Πλυτά. Μικροί και μεγάλοι διεκδικούν το δικαίωμα στο παιχνίδι και το χρώμα!

Το Οικοσκόπιο  ανανεώνεται και αποκτά κοσμοπολίτικο αέρα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά! Όλη η σημαντική πληροφορία για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και όχι μόνο, σ’ έναν εύχρηστο διαδραστικό χάρτη! Εξερευνήστε ελεύθερα και “feel free to spread the news abroad”!

 

Τι δεν μας αρέσει

 

Στην 135η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας του 2013,μια έκδοση που καταγράφει την στάση των πολιτών κάθε χώρας αναφορικά με το έργο φιλανθρωπίας που επιδεικνύουν. Αξιολογείται δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που σε διάστημα ενός μήνα προσφέρει χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, προσφέρουν εθελοντικό έργο και βοηθούν αγνώστους. Ας αλλάξουμε πορεία και ας κάνουμε το 2014 έτος αλλαγής στάσης, πλησιάζοντας και στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη.  

Αντίθετα, τα πρωτεία κατέχει πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην ενεργειακή φτώχεια καθώς το 32% των νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του, και ένα στα πέντε νοικοκυριά αδυνατεί να ζεστάνει το σπίτι του.  Με άλλα λόγια ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να πληρώσει  τη ΔΕΗ... Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.

Εξίσου άσχημα είναι τα νέα για την σπατάλη τροφίμων που προκαλείται από νέους ανθρώπους. ‘Ερευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καλύτερης Ζωής έδειξε ότι οι νέοι μεταξύ 18-24 έρχονται λυπηρά πρώτοι στη σπατάλη τροφίμων με τελευταίους αυτούς άνω των 65 ετών που πετάνε ελάχιστα. Και τι πετάμε κυρίως; Μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, λαχανικά και φρούτα...Περισσότερα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων εδώ