Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει - μέρος 6ο

Τι μας αρέσει

-Με ένα πολύ δυνατό εισαγωγικό βίντεο, που ετοίμασε η σκηνοθετική ομάδα «Χάι Λάιφ», ανοίγει ο φάκελος «σπατάλη τροφίμων».  Εικόνες  σπατάλης που δίνουν «τροφή για σκέψη» και δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο για ένα πρόβλημα με σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον.

-Με μεγάλη χαρά καλωσορίσαμε την πολύτιμη αρωγή του Μπορούμε στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε κατά της σπατάλης τροφίμων. Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που καταπολεμάει τη σπατάλη φαγητού μέσα από τη δικτύωση αυτών που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν. Κάθε μέρα,  περίπου 1.000 μερίδες φαγητού προσφέρονται σε ανθρώπους και ιδρύματα που έχουν ανάγκη χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να μην πηγαίνει «καμία μερίδα χαμένη»! Βρείτε πληροφορίες εδώ και ανοίξτε την πόρτα σας στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

-Γέμισαν οι συρμοί του αττικού μετρό με πληροφορίες και έξυπνες εικόνες  που ευαισθητοποιούν για σωστή ανακύκλωση μέσα από απλά βήματα! Μαθαίνουμε για τους μπλε κάδους και για τον τρόπο που ανακυκλώνουμε. Γνωρίζετε ας πούμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης λένε «οχι» σε βρώμικες συσκευασίες και...σφιχτοδεμένες σακούλες;  Ανακυκλώστε ελεύθερα, καθαρά και «χύμα» λοιπόν!

 

Τι δεν μας αρέσει

-Too little too late, αναφωνήσαμε αγγλιστί, στο άκουσμα της πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.  Η αργοπορημένη πρωτοβουλία αφορούσε τη μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, όταν παρουσιάζονται  υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3. Δυστυχώς, αυτό το μέτρο προϋποθέτει την ύπαρξη αξιόπιστου συστήματος μέτρησης των υπερβάσεων (που δε διαθέτουμε), αφορά μόλις 3 μέρες το χρόνο (κατά τις οποίες, κατά μέσο όρο, σημειώνονται οι υπερβάσεις), ενώ προσβλέπει στην στροφή των νοικοκυριών σε ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης... Πόσο λυπηρά λίγο είναι κάτι τέτοιο ειδικά όταν διαβάζουμε ειδήσεις για τον χαμό μίας 13χρονης από αναθυμιάσεις μαγγαλιού και για την πυρκαγιά σπιτιού στη Θεσσαλονίκη από ξυλόσομπα;

-Τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποσιτίζονται ανά την Ευρώπη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, διαβάζουμε ότι η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα έχει αποκτήσει διάσταση επιδημίας με το ποσοστό υπερβαρότητας να υπερβαίνει το 30%. Με άλλα λόγια 600.000 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα με κινδύνους προβλημάτων υγείας... «Χάνω βάρος, κερδίζω ζωή» συνοψίζει το Ιατρείο αντιμετώπισης αυξημένου βάρους.