Τεμπέληδες στη σωματική άσκηση οι Έλληνες
Βραδάκι Ιουνίου, δροσιά, παρέα με φίλους, η τηλεόραση στραμμένη στο μπαλκόνι και η εικόνα γεμίζει με αθλητικό ποδοσφαιρικό παλμό. «Σκοράρουμε» μετά μανίας μαζί με την αγαπημένη μας ομάδα από…την καρέκλα ή τον καναπέ μας. Ιδού η αγαπημένη «αθλητική» δραστηριότητά μας των ημερών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 412, με το οποίο αποτυπώνει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην άθληση και γενικά στην φυσική δραστηριότητα. Το Ευρωβαρόμετρο δυστυχώς αποτυπώνει αυτό που όλοι μαντεύουμε: η κύρια σχέση των Ελλήνων με την άθληση είναι εξ’ αποστάσεως.
Βασικά αποτελέσματα
Παρότι εμφανιζόμαστε βελτιωμένοι σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, οι Έλληνες παραμένουν στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης αναφορικά με τη συχνότητα άθλησης. Το 59% των Ελλήνων δήλωσε στο Ευρωβαρόμετρο ότι δεν αθλείται ποτέ, τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 42%. Χειρότερα από εμάς πηγαίνουν μόνο Βούλγαροι, Μαλτέζοι, Πορτογάλοι, Ρουμάνοι και Ιταλοί!
Ακόμα και στο περπάτημα δεν τα πάμε πολύ καλά! Παρότι δεν είμαστε στις τελευταίες θέσεις, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως το 38% των Ελλήνων δηλώνει ότι περπατάει το πολύ 1-3 φορές την εβδομάδα! Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι είτε χρησιμοποιεί αποκλειστικά οχήματα για τις μετακινήσεις του, είτε ότι περνά πάρα πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Αλλά και η διάρκεια του βαδίσματος δεν είναι ικανοποιητική. Είμαστε χαμηλά στην κατάταξη καθώς για την πλειονότητα των Ελλήνων (49%), το βάδισμα κρατάει το πολύ 10-30 λεπτά.
Άλλα περίεργα και οι αιτίες της ‘τεμπελιάς’ μας!
Υπάρχει άλλο ένα στοιχείο αρκετά οξύμωρο κι αφορά το μέρος όπου εξασκούμαστε ή κάνουμε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Ενώ στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, ο κύριος τόπος άσκησης είναι τα πάρκα και γενικά η ύπαιθρος, στην Ελλάδα δηλώνουμε ότι εξασκούμαστε κυρίως καθ’οδόν!Το 41% των Ελλήνων, λοιπόν, δηλώνει ότι ασκείται κυρίως στο δρόμο από το σπίτι προς τα μαγαζιά, τη δουλειά, το σχολείο!
Αναφορικά με τα αίτια της περιορισμένης σωματικής άσκησης, οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε όλη την Ευρώπη θεωρούν ότι η έλλειψη χρόνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που τους αποτρέπει από το να γυμναστούν. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 46%. Άλλος κύριος λόγος που αποτρέπει τους Έλληνες από το να αθληθούν είναι έλλειψη κινήτρων και ενδιαφέροντος (27%), ενώ άλλο ένα 12% βρίσκει πως η άσκηση είναι πολύ ακριβή για αυτούς.
Αναμφίβολα, όλοι γνωρίζουμε απ’ έξω το ποίημα που λέει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία, τη διαχείριση βάρους, τη χαλάρωση και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Όμως όπως προκύπτει από τα δεδομένα η πλειονότητα των Ελλήνων είμαστε αλλεργικοί στη σωματική δραστηριότητα;
Κι όμως, όπως συστήνουν οι ειδικοί χρειάζονται μόνο 20 λεπτά έντονης άσκησης 3 φορές την εβδομάδα για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει επίσης ότι ακόμα και 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (π.χ. περπάτημα ή ποδηλασία) για πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να φέρουν ένα μικρό σωματικό θαύμα! Μην σας φαίνεται βουνό. Η σωματική άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία σας. Βοηθάει επίσης την οικονομία και την κοινωνία, καθώς επιβαρύνεται λιγότερο το σύστημα υγείας. Βοηθά στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ μας, κάτι τόσο απαραίτητο στην εποχή που διανύουμε.
Βοηθάει τέλος και το περιβάλλον, καθώς περισσότερη άσκηση σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ενέργειας από εμάς, αλλά πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (ηλεκτρισμός, μετακινήσεις κτλ).
Σύμπέρασμα:Τον καναπέ πολλοί αγάπησαν, τα παρελκόμενα της ελλιπούς άθλησης όμως ουδείς. Καιρός να αλλάξουμε!
Facebook comments