Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Πράσινοι χώροι για...καλύτερους μαθητές

Με όλο και περισσότερους κατοίκους να συγκεντρώνονται στις μεγαλουπόλεις , η έλλειψη πρασίνου σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ρύπανση αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα αυτών. Δεδομένου ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, ποσοστό το οποίο πρόκειται να αυξηθεί μέχρι το 2030, θεωρείται όλο και πιο αναγκαίο να προστατευθούν και να αυξηθούν οι πράσινοι χώροι τόσο με σκοπό την καλύτερη υγεία των πολιτών όσο και την βελτίωση της ψυχολογίας τους.

Σημαντική είναι και η επίδραση των χώρων πρασίνου στους μικρούς μαθητές, μιας και σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έξοδος των μαθητών δημοτικού σε χώρους πρασίνου βοηθά στη βελτίωση της νοητικής τους ανάπτυξης,

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ανέδειξε ότι παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα «πράσινο» περιβάλλον, δηλαδή σε σπίτι με φυτά, και παιδιά που έβγαιναν σε κοντινά πάρκα για παιχνίδι είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης, ενώ παράλληλα είχαν λιγότερη διάσπαση προσοχής. Ακόμη, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαθητών παίζει η φυσική άσκηση σε  τέτοιους χώρους πρασίνου αλλά και η αποφυγή έκθεσης των παιδιών σε θόρυβο και φασαρία.

Δεδομένης της έρευνας, πολύ εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από πράσινους χώρους ακόμα και μέσα στο σχολικό περιβάλλον τους.

Ώρα να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας. Υπάρχει λόγος!

Ανακάλυψε, αξιολόγησε και διεκδίκησε και εσύ πράσινους χώρους στην περιοχή σου με την εφαρμογή WWF GreenSpaces!

 

Πηγή άρθρου: ec.europa.eu

Photo (c): Zherun