Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση ανακύκλωσης μπαταριών!

Σε αντίθεση με τις απλές μπαταρίες, οι επαναφορτιζόμενες κερδίζουν διαρκώς έδαφος χάρη στο μακροπρόθεσμα μικρό ενεργειακό και οικονομικό κόστος τους, αλλά και επειδή επιβαρύνουν το περιβάλλον 32 φορές λιγότερο. Αυξανόμενο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανά την Ευρώπη ο κύκλος ζωής των μπαταριών εν γένει, αλλά και το ζήτημα ανακύκλωσής τους με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό σημείων ανακύκλωσης μπαταριών μετά τη Γερμανία. 
 
Σημειώνεται εδώ ότι στην ανεπιθύμητη περίπτωση που ο κύκλος ζωής μίας μπαταρίας τερματίζει στα κοινά σκουπίδια, επέρχεται μία σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα: σπατάλη πολύτιμων πρώτων υλών και ενέργειας που χρειάστηκαν για την παρασκευή της και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όλων εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης του νερού και του εδάφους από επικίνδυνα μέταλλα (φαινόμενο βιο-συσσώρευσης). Έχουν καταγραφεί δηλητηριάσεις σε διάφορες χώρες στο παρελθόν εξαιτίας των βαρέων μετάλλων, ενώ μερικά από αυτά θεωρούνται καρκινογόνα (πχ. Κάδμιο). Στον αντίποδα, η ανακύκλωση μπαταριών σηματοδοτεί μία σειρά από οφέλη:  μείωση του όγκου απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80% ανά μπαταρία και προστασία του περιβάλλοντος από μέταλλα που δεν διασπώνται και ενδέχεται να απορροφηθούν μέσω του αέρα, του νερού και της τροφής.
 
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν συλλεχθεί 132.000.000 φορητές μπαταρίες και όπως αναφέρει η εταιρεία Α.Φ.Η.Σ. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών): «Το ποσοστό συλλογής ανέρχεται στο 36,3% των μπαταριών που διακινήθηκαν στην Ελληνική αγορά κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, ένα σημαντικό επίτευγμα, σε σχέση με τις επιδόσεις των άλλων Ευρωπαϊκών Φορέων. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη καθόρισαν τη συλλογή φορητών μπαταριών στο 25% για το 2012. Η Ελλάδα  ξεπέρασε το στόχο αυτό κατά 11,3 μονάδες, ενώ για την επόμενη πενταετία, ζητούμενο είναι η κάλυψη του στόχου συλλογής του 45%».
 
Οι εξαντλημένες μπαταρίες μπορούν να τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης  που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Πρωτοστατούν τα σχολεία (με 13.900 κάδους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα πανελλαδικά), τα σουπερμάρκετ, οι δήμοι και οι δημόσιοι φορείς αλλά και επιχειρήσεις όπως τράπεζες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να κάνουν αίτηση για παραλαβή δωρεάν κάδου εδώ.
 
Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εργοστασιακές μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών, το αίσιοδοξο μήνυμα που στέλνουν οι συμμετέχοντες ανά την  Ελλάδα είναι μεγαλόφωνο. 57.000 κάδοι ανακύκλωσης είναι ήδη διάσπαρτοι ανά την Ελλάδα. Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τους κάδους ανακύκλωσης μπαταριών στη γειτονιά τους και να ξεκινήσουν την ανακύκλωση μπαταριών ρίχνοντας μέσα στους κάδους το δικό τους θετικό φορτίο. Η ανακύκλωση μπαταριών δεν είναι μόνο θέμα παιδείας, είναι και θέμα υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας.
 
 
Πηγή πληροφοριών: Α.Φ.Η.Σ.
 
(C) Photo: pasukaru76