Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

H "Kαλύτερη Ζωή" και το Uncoference εξερευνούν το αστικό πράσινο

(c) WWF Ελλάς

«It’s a green city after all!"

Αυτός ήταν ο τίτλος του εργαστηρίου μας στο Unconference (μια και αγγλικά ήταν η επίσημη γλώσσα των εργαστηρίων). Μαζί με 25 περίπου συνέδρους- στελέχη βιβλιοθηκών του δικτύου Future Library αλλά και άλλων φορέων από Ελλάδα και εξωτερικό, επισκεφθήκαμε...χώρο πρασίνου της οδού Πειραιώς! Απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη μια πλατεία-πάρκο, η Πλατεία Πρωτομαγιάς, προσέφερε μια θαυμάσια ευκαιρία για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και τον ρόλο των μικρών οάσεων πρασίνου στη ζωή της πόλης. Έχοντας ένα ερωτηματολόγιο (διαθέσιμο στο www.kalyterizoi.gr, στο «Βαλιτσάκι του βιβλιοθηκάριου»), οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, κατέγραψαν την κατάσταση του πρασίνου αλλά και των υποδομών του πάρκου. Παρατήρησαν τους θαμώνες, τους περαστικούς, αλλά και τους μη-χρήστες του πάρκου: τους εργαζόμενους στα γραφεία απέναντι, τις μανάδες με τα παιδιά τους, όλους αυτούς που απλώς το αγνοούν, το αφήνουν στην τύχη του. Κι όμως, ανάμεσα στα γκράφιτι, τους σπασμένους κάδους και τις «θλιμμένες» τσουλήθρες της παιδικής χαράς, υπάρχει ζωή, πράσινο, αυτοσχέδιο καφενείο ανδρών που έστησε μια παρτίδα τάβλι...

Στον χώρο του εργαστηρίου μας, πίσω στο Μουσείο Μπενάκη, σχεδιάσαμε με κολλάζ από φωτογραφίες του πάρκου και επιζωγραφική την ιδανική κατάσταση του πάρκου. Κυρίως όμως προτείναμε τρόπους διασύνδεσης του Μουσείου (των βιβλιοθηκών και κάθε φορέα πολιτισμού και δημιουργικότητας) με τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς και, τελικά, με την τοπική κοινωνία. Οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πολλές και ευφάνταστες. Η δράση για ένα πανελλήνιο δίκτυο ζωντανών χώρων πρασίνου εντός και γύρω από τις πόλεις μόλις άρχισε! Βρισκόμαστε στην αρχή!

Οι βιβλιοθήκες Future Library παίρνουν σιγά σιγά τη σκυτάλη για να κινητοποιήσουν ομάδες νέων να κάνουν μια αντίστοιχη δράση. Να γνωρίσουν, να καταγράψουν, να χρησιμοποιήσουν, να απολαύσουν και να φροντίσουν το πράσινο της πόλης τους.