ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
Μήπως να "δούμε το δέντρο και όχι το δάσος";
Ακόμα και αν ζεις σε μία μεγάλη πόλη, ακόμα και αν τρέχεις κάθε πρωί για τη δουλειά ή ακόμα και αν δεν μπορείς να απολαύσεις μεγάλες εκτάσεις πράσινου έξω από το παράθυρο σου, παραμένει βασικό να βλέπουμε το «δέντρο και όχι το δάσος». Με άλλα λόγια, η ύπαρξη μεμονωμένων δέντρων στις πόλεις μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή μας , σύμφωνα με μία νέα έρευνα με τίτλο «Φυτεύοντας φρέσκο αέρα».
Όπως αναφέρει η μελέτη, τα δέντρα στις πόλεις περιορίζουν τη ρύπανση του αέρα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την απορρόφηση των υδάτων κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων και ισοσταθμίζουν -όσο μπορούν- τη ζέστη τους θερινούς μήνες. Μάλιστα, κατά την περίοδο του καύσωνα, η σκιά τους είναι πολύτιμη και όχι μόνο για το σκιερό καταφύγιο που μας παρέχουν. Φαντάζεσαι γιατί; Επειδή μεταξύ άλλων προφυλάσσουν μέρος των πεζοδρομίων και έτσι οι τσιμεντένιες επιφάνειες δεν μετατρέπονται σε πηγές θερμότητας από την έκθεση στην ηλιακή ενέργεια. Κοινώς, κάτω από τον ίσκιο των δέντρων μπορούμε να βρούμε ένα προσωρινό αίσθημα ευχαρίστησης και δροσιάς.
Και η δύναμη των δέντρων δεν σταματάει εδώ! Αναμφισβήτητη είναι η συμβολή τους και στην υγεία μας. Αποδεδειγμένα, η έλλειψη δέντρων στις πόλεις λειτουργεί αρνητικά στην εξισορρόπηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καύσωνα έχοντας ως αντίκτυπο την αυξημένη θνησιμότητα των κατοίκων από περιβαλλοντικά αίτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία, όπου περίπου 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια βδομάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι του 2003.
Νοσοκομεία αλλά και κεντρικά σημεία των πόλεων συχνά περιβάλλονται από δέντρα. Και αυτό επειδή τα δέντρα εξισορροπούν τη μόλυνση του αέρα που προέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους φροντίζοντας την αναπνευστική υγεία των ασθενών.
Σε μελέτη του Rob McDonald διαπιστώνεται πως η πιο οικονομική και περιβαλλοντική απόδοση επένδυσης στις πόλεις είναι η φύτευση δέντρων. Επισημαίνει ότι «τα δέντρα παρόλο που δεν λύνουν μονομερώς το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιτελούν καθοριστικό ρόλο».
Στη μακρινή Ιαπωνία, διαπιστώθηκε ότι μία "βουτιά στο πράσινο" μπορεί να είναι λυτρωτική για την υγεία μας. Οι χτύποι της καρδιάς και η πίεση πέφτουν, οι ορμόνες που παράγουν στρες και άγχος μειώνονται, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα και το αίσθημα υγείας ενδυναμώνονται.
Και ακόμα και αν δεν κατοικούμε στη φιλοσοφημένη Ανατολή, η λύση στο πρόβλημα παραμένει ίδια: Η απλή στάση και χαλάρωση κάτω από ένα ή περισσότερα δέντρα αρκεί ως μία ισχυρή δόση υγείας!
Δοκιμάστε το! Αφήστε για λίγο τα προβλήματα σας, τα κοινωνικά δίκτυα και όσα σας αγχώνουν στην άκρη και ξανασκεφτείτε τα φεύγοντας από ένα πάρκο. Και αν αναρωτιέστε «πού υπάρχει πράσινο σε αυτή την πόλη;» μένει να ψάξετε λίγο στη γειτονιά ή την περιοχή σας.
Μέσα από την εφαρμογή για κινητά "WWF GreenSpaces" έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 1.600 πράσινοι χώροι (πάρκα, άλση, πλατείες) σε 122 πόλεις της Ελλάδας, όπου τα δέντρα σας περιμένουν για μία «βουτιά» και ανάπαυλα από το στρες της ημέρας. Είναι στο χέρι σας να τα ανακαλύψετε. Ένα κλικ εδώ είναι η αρχή!
Πηγές πληροφοριών: "Planting healthy air", Quartz Media
Facebook comments