Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δίαιτες αδυνατίσματος. Τι λάθη κάνουμε;

 
Οι δίαιτες αδυνατίσματος αποτελούν μείζον κεφάλαιο στον φάκελο διατροφή και υγεία. Συχνά διαβάζουμε για «αποτελεσματικές δίαιτες» που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να χάσουμε περιττά και ανεπιθύμητα κιλά σε ελάχιστο χρόνο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υποβάλλουμε τους εαυτούς μας με αυστηρές δίαιτες τις οποίες και καταλήγουμε να εγκαταλείπουμε από εξάντληση και απογοήτευση. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας των διαφόρων προγραμμάτων αδυνατίσματος ανέρχεται μόλις στο 20%. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να  είμαστε προσεκτικοί όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, κυρίως επειδή η συνεχής αυξομείωση του σωματικού βάρους είναι επικίνδυνη για τη λειτουργία της καρδιάς και την άμυνα του οργανισμού.
 
Συγκεντρώσαμε τα χαρακτηριστικά ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού διαιτητικού προγράμματος αδυνατίσματος και τα μοιραζόμαστε μαζί σας:
 
Αποφεύγουμε τις πολύ στερητικές δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες (δηλαδή όχι λιγότερες από 1000-1200 θερμίδες ανά ημέρα), επειδή μακροπρόθεσμα αποτυγχάνουν, δε συντελούν στη διαμόρφωση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και μπορεί να οδηγήσουν στην ανεπιθύμητη απώλεια μυϊκής μάζας.
 
Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και εστιάζουμε στην ποικιλία και την εποχικότητα των τροφίμων. Αποφεύγουμε με άλλα λόγια δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
 
Τρώμε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες (σιτηρά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά) και περιορίζουμε τη ζάχαρη, κυρίως σε ποτά!
 
• Οι δίαιτες απαιτούν υπομονή και σταδιακή πρόοδο! Με άλλα λόγια, η απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 κιλό την εβδομάδα, ενώ καλό θα είναι να μη ζυγίζεστε διαρκώς. Αν ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα θα χαρείτε πολύ περισσότερο τους εμφανείς καρπούς των κόπων σας.
 
Η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με τη δίαιτα που ακολουθούμε, γι'αυτό δεν ξεχνάμε να κάνουμε ήπια σωματική άσκηση και να σηκωνόμαστε από τον καναπέ μας. Επίσης, πολύ βασικό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ και να μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να χάνουμε κανένα γεύμα μέσα στην ημέρα.
 
Δε χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακα που βοηθάνε στην απώλεια βάρους, εκτός και εάν μας τα έχει συστήσει ο γιατρός μας
 
• Ας μην ξεχνάμε ότι το διατροφικό πρόγραμμα μας πρέπει να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής μας, τις ιδιαίτερες ανάγκες του σώματός μας και το περιβάλλον όπου κατοικούμε. Εξίσου σημαντικό είναι το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούμε να έχει λογικό κόστος.
 
•Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Ένας μεγάλος αριθμός πρόσφατων μελετών θεωρεί ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας διαταραχής λήψης τροφής η οποία σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ψυχολογία και τη σχέση μας με το φαγητό. Θα πρέπει λοιπόν, το πρόγραμμα αδυνατίσματος να μας "εκπαιδεύει" στην υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς, ώστε να μην ξαναπάρουμε βάρος μακροπρόθεσμα. 
 
Θυμηθείτε: Οι σωστές και ισορροπημένες δίαιτες απαιτούν υπομονή, καλή ενημέρωση και καλή ψυχολογική κατάσταση. Προσπαθήστε να σέβεστε τις ανάγκες του σώματός σας και να μην το υποβάλετε σε διαρκείς δοκιμασίες.