Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιγότερα τροφοχιλιόμετρα

Λιγότερα τροφοχιλιόμετρα

Η δράση αυτής της εβδομάδας είναι... χιλιομετρική! Σε προσκαλούμε να μειώσεις τα τροφοχιλιόμετρα κι έτσι να πετύχουμε πολλαπλά οφέλη.
 
Τι είναι τροφοχιλιόμετρα; Σε απλά ελληνικά είναι η απόσταση την οποία διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το σημείο της τελικής κατανάλωσης τους. Συμπεριλαμβάνονται οι μεταφορές των τροφίμων ανάμεσα στα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους, δηλαδή από το σημείο παραγωγής, στην επεξεργασία και στο τελικό σημείο λιανικής πώλησης. 
 
Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια άτυπη προσπάθεια για περιορισμό των τροφοχιλιομέτρων, καθώς φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο μεγαλύτερη είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πιο ξακουστή πρωτοβουλία είναι η «δίαιτα των 100 μιλίων», όπου εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και μεμονωμένα νοικοκυριά προσπαθούν και καταφέρνουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων. 
 

Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, εάν θέλουμε να μειώσουμε τα σχετιζόμενα με τη διατροφή μας τροφοχιλιόμετρα, οι βασικές συμβουλές είναι δυο:

  • Προτιμάμε λαχανικά και φρούτα εποχής.
  • Προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα.

Προσοχή: Αναφερόμαστε σε λαχανικά και φρούτα εποχής, όχι σε προϊόντα θερμοκηπίου. Κι αυτό γιατί η απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι καλύτερο; Να μεταφέρονται τα τρόφιμα από την Αφρική ή να παράγονται στη χώρα μου σε θερμαινόμενα θερμοκήπια;» δεν είναι εύκολο να δοθεί, αν δεν προηγηθεί μια αναλυτική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.

Η δράση δεν είναι δύσκολη! Τρόφιμα εποχής από τον τόπο σου: μία καλή επιλογή για εσένα, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον!

 

Infographic 1: Τυπικά τρόφιμα που εισάγονται στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες αποστάσεις

Τυπικά τρόφιμα που εισάγονται στην Ελλάδα κι οι αντίστοιχες αποστάσεις

Infographic 2: Αποτύπωμα CO2 των μέσων μεταφοράς

Infographic: Αποτύπωμα CO2 μέσων μεταφοράς

Καλή επιτυχία!

 

Photo (c): Food Investigators

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπρόθεσμη
έληξε: 07-04-2014
Πάτα "θα το κάνω" για να αναλαβεις δράση

Συγχαρητήρια!

Ολοκλήρωσες τη δράση και κέρδισες

XXX ΠΟΝΤΟΥΣ

Συμπλήρωσε την εμπειρία σου και

ΘΕΛΩ! ΟΧΙ ΤΩΡΑ

 

Δες στα infographics τα τροφοχιλιόμετρα των προϊόντων που φτάνουν συχνά στη χώρα μας και το αποτύπωμα CO2 διαφόρων μέσων μεταφοράς προϊόντων.

Ξεκίνα να επιλέγεις τρόφιμα εποχής από τον τόπο σου, μία καλή επιλογή για τη διατροφική υγεία σου, την τοπική οικονομία, την τσέπη σου και το περιβάλλον, κάνοντας ένα παιχνίδι.

Προσκάλεσε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο εξηγώντας τους τι είναι τα τροφοχιλιόμετρα!

26
ΜΕΛΗ

Τι κερδίζεις

50
έγκαιρα
10
εκπρόθεσμα

Εκτός από τη μείωση των τροφοχιλιόμετρων,  τέτοιου είδους διατροφή είναι καλή και για την τοπική οικονομία, καθώς έτσι υποστηρίζονται οι τοπικοί παραγωγοί, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Ελλάδα της κρίσης. Ας προτιμάμε λαχανικά και φρούτα εποχής και τοπικά προϊόντα, κάτι που συνεπάγεται κέρδος για την υγεία μας, την τσέπη μας και τον πλανήτη.