Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εισαγωγή

Το πιάτο μας γεμίζει με τρόφιμα διαφόρων ειδών και διαφόρων πηγών. Από λαχανικά που παράγονται στο μποστάνι μας έως επεξεργασμένες τροφές που έχουν διανύσει τον μισό πλανήτη πριν φτάσουν σε εμάς. Η υγεία, το περιβάλλον, η κοινωνία εξαρτώνται άμεσα από τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την σύνδεση όλων των παραμέτρων που αφορούν τη διατροφή, η εξίσωση παραμένει δύσκολη και τα διλήμματα πολλά.

Τι τρώμε και γιατί; Ποια είναι τα μυστικά για μια υγιεινή διατροφή, που συνάμα θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους;

Η Καλύτερη Ζωή ανοίγει τον φάκελο «Καλύτερη διατροφή». Μαζί θα περιηγηθούμε στην κουζίνα, στο ψυγείο, στους αγρούς, στις θάλασσες, στα βοσκοτόπια, στις μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ. Θα ανακαλύψουμε τη μεσογειακή διατροφή, θα εξετάσουμε τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την τροφή μας, θα μάθουμε περισσότερα για τα συντηρητικά, τα super foods και τις υγιεινές τροφές, θα κοιτάξουμε πώς να αποφεύγουμε ανορθόδοξες δίαιτες, θα δούμε τη σύνδεση τροφής και τρόπου ζωής, θα κοιτάξουμε τα βασικά σημεία του νομικού πλαισίου και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, θα μάθουμε πώς να ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο, θα δούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων και θα βρούμε τρόπους για να το περιορίσουμε, θα μάθουμε για την εποχικότητα των ειδών και ποια εποχή τρώμε ποια φρούτα, λαχανικά και ψάρια, θα δούμε πώς να αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά και θα μυηθούμε στις συμβουλές καλής διατροφής για τα παιδιά μας.

Σε διάστημα τριών μηνών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ένα θέμα που μας αφορά άμεσα! Διαβάστε περισσότερα στην άποψη του WWF Ελλάς για την Καλύτερη Διατροφή.

Από τις 22 Μαρτίου, εδώ θα βρείτε συνεντεύξεις ειδικών που θα προσπαθήσουν με απλά λόγια να μας ενημερώσουν για τη διατροφή μας, για τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε, για τα ψάρια και το κρέας, για τα μυστικά της καλύτερης διατροφής.

Κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος των όσων πρόκειται να συμβούν. Ακολουθούν βιωματικά εργαστήρια, βίντεο, infographics, πρακτικές συμβουλές κι άλλα πολλά!

Μείνετε συντονισμένοι για τις δράσεις κι εκδηλώσεις που έχουμε ετοιμάσει για εσάς. Η καλύτερη διατροφή μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά.

Εισαγωγικό Βίντεο

LiveWell for LIFE

Δράσεις - Εκδηλώσεις

Βιωματικά εργαστήρια Καλύτερη Ζωή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά βιωματικών εργαστηρίων που διοργάνωσε η Καλύτερη Ζωή στις 3, 10 και 11 Μαΐου με θέμα τη διατροφή και όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε. Συνολικά περισσότεροι από 250 συμπολίτες παρακολούθησαν τα 4 διαφορετικά εργαστήρια και οι εντυπώσεις ήταν παραπάνω από θετικές!   

Η αρχή έγινε το πρωί του Σαββάτου 3 Μαΐου στη «Στέγη του ΣυνΑθηνά», ακριβώς απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, όπου οι πολίτες παρακολούθησαν το εργαστήριο «Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός τροφίμου». Για δυο ώρες, οι Κώστας Αμπελιώτης και Βασιλική Κωσταρέλλη, καθηγητές του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες, αποκρυπτογράφησαν τα «ψιλά γράμματα» των ετικετών και έδωσαν πολύτιμη πληροφόρηση για τα συστατικά κάθε τροφίμου και για αυτά που πρέπει να αποφεύγονται ή να προτιμώνται.

Αμέσως μετά, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και με τους ίδιους εισηγητές, διοργανώθηκε το εργαστήριο «Προετοιμάζω το ιδανικό γεύμα για εμένα και την οικογένειά μου». Το ταχύρυθμο διαδραστικό σεμινάριο είχε στόχο να δείξει στους πολίτες ότι δεν είναι δύσκολο να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές που βοηθούν την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον.

Μια εβδομάδα μετά, στις 10 Μαΐου και πάλι στη «Στέγη του ΣυνΑθηνά», διοργανώθηκαν άλλα δυο βιωματικά εργαστήρια. Το πρώτο είχε τίτλο «Μάθε τα πάντα για φρούτα και λαχανικά» παρουσιάστηκε από τη Χαρίκλεια Μινώτου, βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Μεσογείου (AgriBioMediterraneo IFOAM). Οι μετέχοντες συζήτησαν με την κ. Μινώτου τη σημασία των φρούτων και λαχανικών σε μια ισορροπημένη διατροφή, έμαθαν για την εποχικότητα των ειδών, κατανόησαν τις διαφορές στις σημάνσεις των βιολογικών προϊόντων και μπήκαν στη διαδικασία να βρουν τρόπους για να ξεχωρίζουν την ποιότητα των ειδών που φτάνουν στο τραπέζι.

Το δεύτερο βιωματικό εργαστήριο της ημέρας αφορούσε τα ψάρια. Ο Ηλίας Καλλίας, ιχθυολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα αλιείας, έθεσε τις βάσεις ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν «Τα πάντα για τα ψάρια». Από πού έρχονται τα ψάρια που αγοράζουμε, πότε αναπαράγονται τα διάφορα είδη και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για την κατανάλωσή τους, ποια είναι τα μεγέθη των ψαριών και πώς να αποφεύγουμε την κατανάλωση γόνου (που δεν έγινε γονιός), πως ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο, πως καθαρίζουμε το ψάρι και τι να προσέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα απαντήθηκαν στο εν λόγω βιωματικό εργαστήριο.

Τέλος, την επόμενη ημέρα 11 Μαΐου, στο Γκάζι και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Αθηνοράματος «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Άνοιξη 2014», η Καλύτερη Ζωή επανέλαβε το βιωματικό εργαστήριο για τα φρούτα και λαχανικά, με εξίσου μεγάλη συμμετοχή! 

Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 250 πολίτες και ανέλαβαν να μεταδώσουν στην οικογένειά τους, σε φίλους και σε γνωστούς, τις γνώσεις που πήραν. Καρπός των διαδραστικών σεμιναρίων ήταν τα toolkits που θα βρείτε εδώ ή εναλλακτικά εδώ. Infographics, συμβουλές για σωστή ανάγνωση των ετικετών τροφίμων, κατάλογος με την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, μεζούρα για τα μεγέθη των ψαριών και χρηστικές πληροφορίες για τα τροφικά προϊόντα βρίσκονται στο toolkit, που αξίζει να κατεβάσουν όλοι κι έτσι να βάλουν πλώρη για μια καλύτερη διατροφή, που θα ωφελεί την υγεία τους, την τσέπη τους και το περιβάλλον!

Συνιστούμε να εκτυπώσετε κάποια από τα έντυπα που θα βρείτε, όπως για παράδειγμα την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, και να τα κρεμάσετε στο ψυγείο ή σε άλλο σημείο της κουζίνας, ώστε ανά πάσα στιγμή να τα συμβουλεύεστε. Θα σας βοηθήσει πολύ!

«Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εκπληκτική, πράγμα που υποδηλώνει την ανάγκη να συνεχίσουμε στο μέλλον με νέα βιωματικά εργαστήρια σε θέματα καθημερινότητας. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες να γίνουν μέλη της Καλύτερης Ζωής, ώστε να δέχονται πρώτοι ενημέρωση για αυτά που έρχονται» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή»

 

Πρόσθετη ενημέρωση:

1. Συνέντευξη του υπεύθυνου του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» με θέμα τα βιωματικά εργαστήρια.

2. Συνέντευξη του Κώστα Αμπελιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με πολύτιμες σκέψεις για θέματα διατροφής.

Ο λόγος στους ειδικούς

Τρεις συνεντεύξεις από τρεις ειδικούς που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει καλύτερη διατροφή. H Βασιλική Κωσταρέλλη, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικής συμπεριφοράς & υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο περιγράφει τα δυνατά σημεία της μεσογειακής διατροφής, μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για μία καλύτερη διατροφή και εξηγεί τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα.
H Χαρίκλεια Μινώτου, Πρόεδρος του AgriBioMediterraneo IFOAM και ειδική σε θέματα βιολογικής γεωργίας μας μιλάει για τα βιολογικά προϊόντα και μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να προτιμάμε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τι θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά.

Ο Ηλίας Καλλίας,ιχθυολόγος και σύμβουλος στο θαλάσσιο πρόγραμμα του WWF Ελλάς μας εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για τα ψάρια, το μέγεθος τους και μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους.

Ρωτάτε - Απαντάμε

Το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου είχαμε την τύχη να βρεθούμε στον ίδιο χώρο, στο Garage TV, μαζί με μερικούς εκπληκτικούς ανθρώπους και να μιλήσουμε μαζί τους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διατροφή μας και πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη.

Από τις 19.45 έως τις 21.20 καταδυθήκαμε στον κόσμο των τροφίμων μαζί με τους Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Νίκο Γιαννακούρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χαρίκλεια Μινώτου, Βιοκαλλιεργήτρια, Πρόεδρος IFOAM-AgriBioMediterraneo, Ηλία Καλλία, Συνεργάτη του WWF Ελλάς για θέματα αλιείας κι Εύα Μονοχάρη, Food blogger και δημιουργό της ιστοσελίδας "Funky Cook". Όλοι ειδικοί σε θέματα διατροφής!

Για περισσότερο από 1,5 ώρα μάθαμε τόσο πολλά. Συνομιλήσαμε για την μεσογειακή διατροφή και τα μεγάλα οφέλη που φέρνει στην υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας. Ακούσαμε ιδέες για να καταφέρουμε να βάλουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη ζωή μας και να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Συζητήσαμε για τις διατροφικές τάσεις στην Ελλάδα του σήμερα και καταπιαστήκαμε με το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Μπήκαμε για τα καλά στα χωράφια και στους κήπους, μιλώντας για την εποχικότητα των διαφόρων φρούτων και λαχανικών για τις τοπικές ποικιλίες και τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά είδη. Γνωρίσαμε λίγο παραπάνω το ελαιόλαδο και μιλήσαμε για το πώς αναγνωρίζεις την ποιότητα του.

Μάθαμε για τα ψάρια και πώς καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκα ή αλλοιωμένα. Μάθαμε επίσης για την εποχικότητα των ψαριών και για το μέγεθος που πρέπει να έχουν όταν φτάνουν στο τραπέζι μας έτσι ώστε  οι πληθυσμοί τους να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.  Γνωρίσαμε τα λεγόμενα ‘δεύτερα ψάρια’ που είναι παραγνωρισμένα παρότι φθηνά και πολύ θρεπτικά.

Κοιτάξαμε τη σύνδεση περιβάλλοντος και τροφής, μιλήσαμε για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων και για την ‘διαίτα των 100 μιλίων’.

Μιλήσαμε για τη σημασία του πρωϊνού στη διατροφή μας και για την αξία (ή μη) των συμπληρωμάτων διατροφής. Σχολιάσαμε τα προβλήματα με τις τροφικές αλλεργίες και θίξαμε τις παρενέργειες της γλουτένης σε μια μερίδα του πληθυσμού.

Δώσαμε πολύτιμες συμβουλές για εγκύους και για αυτά που καλό είναι να αποφεύγουν, ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Εξίσου πολύτιμες συμβουλές δώσαμε και προς τους γονείς, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με την τροφή, να γεύονται όλα τα τρόφιμα και να τρέφονται πιο υγιεινά.

Εννοείται ότι η συζήτηση για τα τρόφιμα είναι ανεξάντλητη. Έτσι και η δική μας ζωντανή συζήτηση δεν θα μπορούσε να δώσει όλες τις απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που δεχθήκαμε από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολούθησαν διαδικτυακά την εκπομπή.

Θέλαμε όμως να δώσουμε μπόλικη τροφή για σκέψη, να δώσουμε ερεθίσματα ώστε μετά ο καθένας από εμάς να μπει στη διαδικασία βελτίωσης της διατροφής του.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το καταφέραμε.

Πάντως αν θέλουμε σε λίγες γραμμές να αποκρυπτογραφήσουμε το περιεχόμενο των όσων είπαμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φαγητό είναι απαραίτητο για την υγεία μας, όμως λανθασμένες επιλογές μπορούν να βλάψουν και την υγεία μας και το περιβάλλον. Το φαγητό επίσης διεγείρει τις αισθήσεις μας και σίγουρα δεν υπάρχει μια μόνο ενδεδειγμένη δίαιτα. Μπορούμε να κάνουμε πληθώρα συνδυασμών και  να βρούμε αυτό που είναι καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό μας. Σε γενικές γραμμές, αν καταφέρουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, τότε θα έχουμε βοηθήσει το περιβάλλον. Κι ανάποδα, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή!

Εννοείται ότι αν τo livestream σας δημιούργησε απορίες που θέλετε να επιλύσουμε μπορείτε να μας τις στείλετε στο info@kalyterizoi.gr.