Εισαγωγή
Ζούμε στην εποχή του «καταναλώνω άρα υπάρχω». Παρότι το τελευταίο διάστημα, η κατανάλωση αγαθών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% ως αποτέλεσμα της κρίσης,, η χώρα μας, όπως και όλη η Ευρώπη, εξακολουθεί να βαδίζει στα χνάρια του υπερκαταναλωτισμού. Για παράδειγμα, ο όγκος των απορριμμάτων στην Ε.Ε. αυξανόταν την περίοδο 1996-2004 με ρυθμό 2% ετησίως ενώ τα απορρίμματα ανά κάτοικο στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 400 κιλά το 2000 σε 457 κιλά το 2010, εκ των οποίων μόλις τα 79 κιλά ανακυκλώθηκαν. Ειδικά για την Ελλάδα, έχει εκτιμηθεί ότι το 2011 το 6,2% του οικογενειακού εισοδήματος ξοδεύτηκε σε ρούχα και παπούτσια, ενώ ενώ πλέον κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό διαθέτει κατά μέσο τουλάχιστον 20-30 αντικείμενα τεχνολογίας..
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιορίσουμε τα απορρίμματά μας, να μειώσουμε τα έξοδά μας και να καταφέρουμε να ζήσουμε καλύτερα, να αναπτύξουμε δράσεις αλληλεγγύης και δημιουργικότητας, βοηθώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τα πράγματα αλλιώς!
Εν αρχή είναι η πρόληψη! Αποφεύγουμε δηλαδή να αγοράζουμε πράγματα που δεν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Έπεται η επαναχρησιμοποίηση. Να καταφέρουμε δηλαδή να μεγαλώσουμε τον χρόνο ζωής ενός προϊόντος. Προσέχουμε να μην φθαρεί, το επιδιορθώνουμε αν χαλάσει ήτο μεταποιούμε για να φτιάξουμε κάτι άλλο χρήσιμο για εμάς.
Στην επαναχρησιμοποίηση συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση της ανταλλαγής. Το δικό μας σκουπίδι, μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. Από παιχνίδια και παιδικά ρούχα, έως έπιπλα και μικροσυσκευές, μπορούμε να τα διαθέσουμε σε ανθρώπους ή φορείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη πριν φτάσουμε στο σημείο να τα πετάξουμε επειδή δεν τα θέλουμε πια.
Μαζί, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2014, θα ανακαλύψουμε την αξία της επαναχρησιμοποίησης και της ανταλλαγής. Θα μπούμε σε έναν κόσμο αλληλεγγύης, οικονομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Είναι απλό, είναι εύκολο, έχει πλάκα! Δες το αλλιώς!
Εισαγωγικό Βίντεο
Η άποψη της WWF
Δράσεις - Εκδηλώσεις
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή, το νέο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, διοργάνωσε στον πολυχώρο Βρυσάκι το φεστιβάλ «Δες το αλλιώς» για την επαναχρησιμοποίηση και τη δωρεά αντικειμένων. Μαζί με δεκάδες δημιουργούς και ομάδες, παίξαμε με τα μικρά παιδιά, κατασκευάσαμε πρωτότυπες δημιουργίες με τους μεγάλους, διασκεδάσαμε, μάθαμε.
Περισσότεροι από 800 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της γιορτής επαναχρησιμοποίησης και κατά γενική ομολογία πέρασαν καλά και ανέλαβαν την αποστολή να δείξουν σε φίλους και γνωστούς πόσο εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε χρήση σε προϊόντα που θεωρούμε άχρηστα ή να κάνουμε καλές πράξεις με αυτά! Όμως δράσεις συνέβησαν και πριν το διήμερο! Το διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου, 8 σχολεία και σχεδόν 400 παιδιά συμμετείχαν στο σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και μπήκαν στο πνεύμα της επαναχρησιμοποίησης!
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες των ξενώνων αστέγων και του προγράμματος «Στέγη» του Praksis. Συγκεντρώσαμε επίσης παιδικά παιχνίδια που θα διατεθούν στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Δεν ζητήσαμε από τους πολίτες να αγοράσουν καινούρια είδη. Ζητήσαμε απλά να μας φέρουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν το χρειάζονται. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θερμή και συγκινητική. Συνολικά καταφέραμε να συλλέξουμε σχεδόν 60 μεγάλες σακούλες με ρούχα, παπούτσια, sleeping bags, παγούρια, κουζινικά και μια κούτα γεμάτη ως επάνω με φάρμακα που δεν έχουν λήξει. Τα παιδιά που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ έφεραν συνολικά 78 μεγάλες σακούλες με παιχνίδια παντός είδους! Επιπλέον, το έπιπλο που μεταποίησε η Ηλέκτρα Πάστη στο πλαίσιο του εργαστήριου "Τα έπιπλα αλλιώς" παραδόθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλικών του προγράμματος ΣΤΕΓΗ+ του Praksis και κοσμεί ήδη τον χώρο!
Ευχαριστούμε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας! Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλειστικό δωρητή του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε επίσης τα καταστήματα Praktiker που χορήγησε τα είδη που χρειαστήκαμε για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Ευχαριστούμε τέλος τους πολυάριθμους συνεργάτες και χορηγούς επικοινωνίας του φεστιβάλ "Δες το αλλιώς"¨.
Όπως θα δείτε στο βίντεο περάσαμε πολύ ωραία!!!
Ο λόγος στους ειδικούς
Από τις 3 Ιουλίου, τέσσερις εξαιρετικοί άνθρωποι μας μαθαίνουν εκ των έσω τη σημασία της επιδιόρθωσης, της αξιοποίησης, του διαμοιράσματος και της ανταλλαγής αντικειμένων.
Η Ελένη Ρεβέκκα Στάιου, δημιουργός της πλατφόρμας Οργάνωση 2.0 που στόχος της είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις αυτο-οργάνωσης πολιτών σε έναν ιστοχώρο προσβάσιμο από όλους, μας μιλάει για τα ανταλλακτικά σχήματα και τις τράπεζες χρόνου, αλλά και τα χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης αγαθών και υπηρεσιών.
Η Ηλέκτρα Πάστη, δημιουργός της ιστοσελίδας Justdiy και φανατική υποστηρίκτρια της επαναχρησιμοποίησης, μας κατατοπίζει στα μυστικά της αξιοποίησης των αντικειμένων και μας εξηγεί αν γεννιέσαι ή γίνεσαι ένας DIY-άνθρωπος!
Η Δήμητρα Τζιμοπούλου και η Εβίτα Παρασκευοπούλου, συνιδρύτριες του Baby Feat, μιας οργάνωσης που με επίκεντρο το παιδί προάγει την αλληλεγγύη, την προσφορά, τον διάλογο, την εναλλακτική οικονομία και την οικολογική συνείδηση, μας μιλάνε για το έργο και τις εμπειρίες τους.
Ρωτάτε - Απαντάμε
Την Τρίτη 8 Ιουλίου βρεθήκαμε στο studio του Garage TV και συνομιλήσαμε με τρεις ανθρώπους για την επαναχρησιμοποίηση, τη δωρεά και την ανταλλαγή αντικειμένων. Για περίπου 50 λεπτά μιλήσαμε μαζί με την Εβίτα Παρασκευοπούλου του BabyFeat, την Ηλέκτρα Πάστη του JustDIY.gr και την Ελένη-Ρεβέκα Στάιου της Οργάνωσης 2.0.
Είπαμε για DIY κατασκευές και για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπούμε στον κόσμο της επαναχρησιμοποίησης. Σχολιάσαμε την κουλτούρα των Ελλήνων και τη στάση τους απέναντι στα μεταχειρισμένα προϊόντα και την ανταλλαγή καταναλωτικών προϊόντων. Μιλήσαμε για τις εμπειρίες της Εβίτας που μέσα από το Babyfeat προσπαθεί να εμφυσήσει μια διαφορετική νοοτροπία απέναντι στα πράγματα. Συζητήσαμε για την κοινότητα των ανταλλακτικών σχημάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τέλος καταδείξαμε μερικούς απλούς τρόπους για να μπούμε όλοι, εύκολα και συνειδητοποιημένα, στη διαδικασία επαναξιοποίησης των αγαθών. «Δες τα πράγματα αλλιώς», συμφωνήσαμε όλοι!
Μπορείτε να δείτε πιο κάτω τη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση, διάρκειας 50 περίπου λεπτών. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία γύρω από τα όσα ειπώθηκαν, θα χαρούμε να την μάθουμε και να την απαντήσουμε. Απλά στείλτε μας μήνυμα στο info@kalyterizoi.gr
Πηγές ενημέρωσης
- Οργάνωση 2.0 (χάρτης συλλογικοτήτων για ανταλλαγή κι επαναχρησιμοποίηση)
- Εναλλακτικός: Ανταλλακτικά παζάρια στην Ελλάδα
- Εναλλακτικός: αφιέρωμα στα χαριστικά παζάρια
- Ιδέες για upcycling
- Η ιστορία των πραγμάτων (Story of stuff)
- Αφιέρωμα στην έννοια του Freecycle από το forfree.gr
- Ιδέες για τα "3R" από το WWF UK
- Ιδέες upcycling στο Pinterest
- Ιδέες Trash-art στο Pinterest
- Ιδέες για επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών
- 21 'σκουπίδια' που μπορείς να αξιοποιήσεις
- Αγάπα τα ρούχα σου (Love your clothes)
- Δίκτυο επανάχρησης επίπλων (Furniture re-use network)
- Ιδέες επαναχρησιμοποίησης για παιδιά
- rreuse a network symbol of sustainable development in practice
Σχετικοί Φορείς
- Baby feat
- Give the kids
- Happy swap
- Booksmania
- Book4book
- Ανταλλαγές βιβλίων
- Bookcrossing
- Χαρίσματα
- Trade or donate
- Πάρτο-Δώστο
- Χάρισέ το
- Αντάλλαξέ το
- Sharetribe Πάτρας
- Trade now
- Συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
- Edufriends
- Swap not shop
- Σκόρος
- Το Μυρμήγκι
- Δίκτυο κοινωνικών δομών (Θεσσαλονίκη)
- Μπουτίκ των φτωχών (Θεσσαλονίκη)
- Ζωή χωρίς χρήματα (Καλαμαριά)
- Κουρσέβα (Πάρος - Αντίπαρος)
- Δυο-Δυο (Χίος)
- Justdiy.gr
- Ftiaxto.gr
- Ανταλλακτήριο Αγίας Βαρβάρας
- Κοινωνικό ανταλλακτήριο οικιακών συσκευών Αμαρουσίου
- Κοινωνικό ανταλλακτήριο Παλλήνης
- Δημοτικό ανταλλακτήριο ρούχων Ελληνικού - Αργυρούπολης
- Δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης Περιστερίου
- Ανταλλακτήριο τράπεζας χρόνου Ηλιούπολης
- Ανταλλακτικό παζάρι τράπεζας χρόνου Λάρισας
- Freecycle Athens
- Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης
- iRecycle
- Underground Free University
- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ)
Facebook comments