Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
φτιάχνοντας τον κήπο μας

Συμμαχώντας με το περιβάλλον και τηρώντας την παράδοση του σχολείου στον τομέα αυτό, η Περιβαλλοντική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Αχαρνών αποφάσισε να βελτιώσει τους οικολογικούς δείκτες του σχολείου. Έτσι, 32 συνολικά μαθητές και μαθήτριες στρώθηκαν στη δουλειά με σκοπό να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας δίνοντας μ΄ αυτό τον τρόπο τη δική τους απάντηση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τι κάνανε;

Για αρχή φύτεψαν 210 δενδρύλλια, στο προαύλιο του σχολείου. Τα δενδρύλλια που παραχωρήθηκαν από το Δασαρχείο Πάρνηθας επιλέχθηκαν ώστε να είναι προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Τα δεντράκια, με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης, δεσμεύουν CO2 ενώ δημιουργούν και φιλόξενους χώρους για πουλιά. Ήδη είναι πολύ δημοφιλή στις καρακάξες, τις σουσουράδες, τα σπουργίτια και σε έναν κότσυφα της περιοχής. Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας και εθελοντές υιοθέτησαν τα δεντράκια βάζοντας τους κορδέλες με τα ονόματά τους, επισημοποιώντας έτσι τη σχέση φροντίδας και αγάπης προς τα νεαρά φυτά. Κι όπως μας είπαν «Σαν καλοί γονείς παρακολουθούμε τα δεντράκια μας να μεγαλώνουν, να ομορφαίνουν και τα καμαρώνουμε».

Με τη δεντροφύτευση όμως προέκυψε σοβαρό πρόβλημα: η κατανάλωση νερού. Ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, για το σχολείο έγινε ιδιαίτερα βαρύς. Την κρίσιμη στιγμή όμως τα παιδιά έμαθαν από τους γείτονες ότι υπάρχει μία παρατημένη γεώτρηση δίπλα στο σχολείο. Μετά από επανειλημμένες επισκέψεις και τηλεφωνήματα στο Δήμο κι αφού ξεκαθαρίστηκε ότι η γεώτρηση ανήκε στο Δήμο, πήραν την πολυπόθητη έγκριση για να ξεκινήσουν. Τα υπόλοιπα, ήταν πια δουλειά της περιβαλλοντικής ομάδας. Έτσι, βρήκαν χορηγούς και άνοιξαν τη γεώτρηση, εγκατέστησαν αντλία και όλο το τροφοδοτικό δίκτυο για την άρδευση του σχολείου. Το μικρό οικοσύστημα που είχαν δημιουργήσει μπορούσε πια να συντηρείται από ένα φυσικό πόρο (νερό) του ίδιου του περιβάλλοντος του σχολείου. Τα παιδιά όμως δεν έμειναν εκεί. Ξεκίνησαν τις έρευνες για την ποιότητα του νερού της γεώτρησης. Μέτρησαν στο εργαστήριο τους μικροοργανισμούς, το pH, την αγωγιμότητα για να αποφασίσουν αν το νερό είναι κατάλληλο για άρδευση, κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο σταθμήμετρο και κάνουν μηνιαίες μετρήσεις.

Κι επειδή τα δεντράκια που φύτεψαν χρειάζονται φρέσκο χώμα και λίπασμα αποφάσισαν να φτιάχνουν και το δικό τους κομπόστ χρησιμοποιώντας τα απορρίμματα από το κυλικείο και συμπληρώνοντας με φλούδες και υπολλείματα που φέρνουν από τα σπίτια τους.

Σχόλια: 

όπως μας είπαν -"η πιο μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση είναι ότι με τις παραπάνω δράσεις μας μεταδώσαμε την αγάπη μας και τη φροντίδα μας για το περιβάλλον στη γειτονιά μας."

"Τώρα πια οι γείτονές μας, συμμετέχουν στη δεντροφύτευση, ποτίζουν ελεύθερα με το νερό μας, συνεισφέρουν στη κομποστοποίηση"