Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

στο σχολείο

Ένας κήπος στην αυλή μας

Είναι στα πόδια μας, περνάμε κάθε μέρα χρόνο σε αυτή κι όμως είναι γκρίζα, μουντή και άχαρη. Πως θα την ομορφύνουμε; πολύ απλά θα την πρασινίσουμε. Ανάλογα με τις ικανότητες "πειθώ" της ομάδας και τις διαθέσεις του διευθυντή του σχολείου μπορούμε να βάλουμε μόνο φυτά μέσα σε τενεκέδες σε μια γωνίτσα της αυλής ή να φτιάξουμε ένα παρτέρι μικρό ή μεγαλύτερο, να το γεμίσουμε με χώμα και να το φυτέψουμε.

Για να φτιάξουμε το παρτέρι θα απευθυνθούμε στους γονείς, στον σύλλογο γονέων ή και σε φίλους κια γνωστούς. με λίγη προσωπική εργασία η πράσινη αυλή μας θα είναι γεγονός. Όσο για το χώμα θα απευθυνθούμε στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για να το εξασφαλίσουμε (οι περισσότεροι δήμοι θα συμβάλλουν με χαρά σε μια τέτοια πρωτοβουλία). Οι επιλογές για τον ίδιο τον κήπο είναι βασικά τρεις:
Μεσογειακά φυτά, θάμνοι και δέντρα
Αρωματικά φυτά και βότανα
Οπωροκηπευτικά

Τα δύο πρώτα θα χρειαστούν λιγότερο νερό και φροντίδα αλλά τα οπωροκηπευτικά θα μπορούμε να τα διαθέσουμε σε οικογένειες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Προφανώς μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συνδυασμό των παραπάνω επιλογών. Σκεφτείτε επίσης ότι θα μπορούσατε να φτιάξετε έναν μικρό βοτανικό κήπο στο σχολείο.

Την ίδια ακριβώς λογική ακολουθούμε και στους ταρατσόκηπους μόνο που εκεί θέλει μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα το σύστημα στράγγισης για να μην έχουμε απρόοπτες υγρασίες στο σχολείο. Ειδικές προδιαγραφές για ταρατσόκηπους θα βρείτε εδώ κι εδώ θα βρειτε περισσότερες λεπτομέρειες για φυτεμένα δώματα σε σχολεία.

Δείτε το βίντεο που γυρίσαμε για εσάς σε ένα από τα σχολεία της Καλύτερης Ζωής που ανέλαβε τη συγκεκριμένη δράση, το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, για να εμπνευστείτε.

Και κάποια παραδείγματα για έμπνευση:
Λαχανόκηπος στο Κερατσίνι,
Μια πράσινη αυλή σχολείου στην Κρήτη
Ενας ταρατσόκηπος στη Νέα Σμύρνη
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαμόρφωσης σχολικού χώρου από το 11ο Γυμνάσιο Πειραιά

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία