Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι περιμένουμε το 2014 (Photo: Flickr/SallyM)

Τα ευχολόγια είναι καλά αλλά όχι πάντα αληθινά. Για να έχουν νόημα τα όσα λέμε πρέπει να διέπονται από ειλικρίνεια. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε εξ’ αρχής ότι μας περιμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Η οικονομική κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Οι διπλές εκλογές (ευρωεκλογές και τοπική αυτοδιοίκηση) διεξάγονται το Μάιο. Η ελληνική προεδρία της ΕΕ που θα κρατήσει ένα εξάμηνο, έως το τέλος Ιουνίου, δεν αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στο πολιτικοοικονομικό στάτους-κβο της ΕΕ. Η οπισθοχώρηση σε θέματα πολιτικών για το περιβάλλον δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Το ίδιο αρνητικό αναμένεται να είναι το σκηνικό και στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Ο Economist κατατάσσει τη χώρα στις περιοχές του πλανήτη όπου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές το 2014. Μαζί με Ιράκ, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Λιβύη κα. Η ανεργία και η ανέχεια θα εξακολουθήσουν να πλήττουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το 2014, δεν περιμένουμε θαύματα. Αυτό όμως που ελπίζουμε και περιμένουμε είναι να μη τα παρατήσουμε. Να μεγαλώσει κι άλλο το ποσοστό των πολιτών που κατανοούν πως για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Να επαναξιολογήσουμε τις αξίες μας, να αλλάξουμε προτεραιότητες, να βάλουμε το σύνολο πάνω από το άτομο, η πράξη να κερδίσει την απραξία του καναπέ, η αλληλεγγύη να ενισχυθεί. Να μην σταματήσουμε να βρίσκουμε ανάσες ελπίδας κι αισιοδοξίας σε μικρά πράγματα και να μην παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση των μεγάλων. Να αλλάξουμε ο καθένας ό,τι μπορεί και θέλει. Χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και καταναγκασμούς. Στην Καλύτερη Ζωή, με όλα αυτά ως γνώμονα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και το 2014. Σας θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε να γίνετε μέλη της κοινότητάς μας.

Μας περιμένει μια χρονιά, που -σε πείσμα των καιρών- πιστεύουμε ότι μπορούμε να την κάνουμε λίγο καλύτερη.

Καλή χρονιά!