Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
(c) Andrea Bonetti- WWF Ελλάς
Κατόπιν προσκλήσεως της Καλύτερης Ζωής και του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Εργαστήριο Ανθρωποοικολογίας του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδωσε το δικό του δημιουργικό στίγμα στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων διοργανώνοντας ένα βιωματικό εργαστήριο γύρω από τις ετικέτες των τροφίμων. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε 4 φορές στη διάρκεια του διημέρου και αποδείχτηκε μία ευχάριστη αλλά συνάμα και εποικοδομητική  εμπειρία μάθησης, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για εμάς, τους διοργανωτές. Υπέροχος χώρος, υπέροχοι άνθρωποι, με μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης κατανάλωσης!
 
Μέσα από την αλληλεπίδραση  με τους συμμετέχοντες προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε σημαντικά θέματα που αφορούν γενικότερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη σημασία της σωστής ανάγνωσης των πληροφοριών που αναγράφονται στην ετικέτα. Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να μας δηλώσουν ποιες είναι οι τρεις πιο σημαντικές πληροφορίες που διαβάζουν πρώτα στην ετικέτα ενός τροφίμου και στη συνέχεια, με βάση τις απαντήσεις τους, ακολούθησε συζήτηση. Ήταν έκδηλη η πραγματική δίψα για ενημέρωση των καταναλωτών-συμμετεχόντων, σε θέματα διατροφής, με έμφαση στην υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος!
 
Τα συμπεράσματα και οι εντυπώσεις από τα τέσσερα εργαστήρια συνοψίζονται ως εξής: 
 
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πλήθος των πληροφοριών  που υπάρχουν πάνω στις ετικέτες των τροφίμων. Οι συμμετέχοντες στα βιωματικά εργαστήρια διαπίστωναν, με έκπληξη πολλές φορές, την ύπαρξη πληροφοριών που ποτέ τους δεν είχαν προσέξει. Επίσης, έκαναν πολύ καίριες επισημάνσεις για το τι θα ήθελαν να βλέπουν να γράφεται πιο ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα η παρουσία γενετικά τροποποιημένων συστατικών.
 
Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών πάνω στην ετικέτα των τροφίμων που έχουν ως στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαβάζουμε τις πληροφορίες αυτές με προσοχή.
 
Αγοράζουμε  τόση ποσότητα τροφίμου όση σκοπεύουμε να καταναλώσουμε, ελέγχοντας πάντα την ημερομηνία λήξης.
 
Επιλέγουμε τρόφιμα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα.
 
Επιλέγουμε τρόφιμα Ελληνικά και τρόφιμα που δεν έχουν «ταξιδέψει» πολύ, για να έρθουν στο πιάτα μας (μειώνουμε, δηλαδή, τα τροφο-χιλιόμετρα)
 
Οι πολίτες έχουν τρομερή αγωνία για την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύονται για τους αγαπημένους τους και τους εαυτούς τους. Καθημερινά, γίνονται δέκτες πολλών πληροφοριών τις οποίες είναι δύσκολο να επεξεργαστούν. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για την ύπαρξη αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.
 
Οι γυναίκες θα σώσουν τον κόσμο! Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι από τα χέρια τους περνούν οι σημαντικότερες αποφάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή της οικογένειας και άρα την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων. Μέσα από τις συζητήσεις, αναδείχθηκε το γεγονός ότι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες ως προς την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων, είναι η δημιουργική μαγειρική και το σερβίρισμα σωστών μερίδων.
 
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες που έκαναν, μέσα από τη ζωηρή ανταλλαγή απόψεων, το κάθε βιωματικό εργαστήριο μοναδικό!
 
 
Κώστας Αμπελιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Βασιλική Κωσταρέλλη,  Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου-Διαιτολόγος