Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου είχαμε την τύχη να βρεθούμε στον ίδιο χώρο, στο Garage TV, μαζί με μερικούς εκπληκτικούς ανθρώπους και να μιλήσουμε μαζί τους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διατροφή μας και πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη.

Από τις 19.45 έως τις 21.20 καταδυθήκαμε στον κόσμο των τροφίμων μαζί με τους Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Νίκο Γιαννακούρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χαρίκλεια Μινώτου, Βιοκαλλιεργήτρια, Πρόεδρος IFOAM-AgriBioMediterraneo, Ηλία Καλλία, Συνεργάτη του WWF Ελλάς για θέματα αλιείας κι Εύα Μονοχάρη, Food blogger και δημιουργό της ιστοσελίδας "Funky Cook". Όλοι ειδικοί σε θέματα διατροφής!

Για περισσότερο από 1,5 ώρα μάθαμε τόσο πολλά. Συνομιλήσαμε για την μεσογειακή διατροφή και τα μεγάλα οφέλη που φέρνει στην υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας. Ακούσαμε ιδέες για να καταφέρουμε να βάλουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη ζωή μας και να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Συζητήσαμε για τις διατροφικές τάσεις στην Ελλάδα του σήμερα και καταπιαστήκαμε με το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Μπήκαμε για τα καλά στα χωράφια και στους κήπους, μιλώντας για την εποχικότητα των διαφόρων φρούτων και λαχανικών για τις τοπικές ποικιλίες και τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά είδη.

Γνωρίσαμε λίγο παραπάνω το ελαιόλαδο και μιλήσαμε για το πώς αναγνωρίζεις την ποιότητα του.

Μάθαμε για τα ψάρια και πώς καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκα ή αλλοιωμένα. Μάθαμε επίσης για την εποχικότητα των ψαριών και για το μέγεθος που πρέπει να έχουν όταν φτάνουν στο τραπέζι μας έτσι ώστε  οι πληθυσμοί τους να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.  Γνωρίσαμε τα λεγόμενα ‘δεύτερα ψάρια’ που είναι παραγνωρισμένα παρότι φθηνά και πολύ θρεπτικά.

Κοιτάξαμε τη σύνδεση περιβάλλοντος και τροφής, μιλήσαμε για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων και για την ‘διαίτα των 100 μιλίων’.

Μιλήσαμε για τη σημασία του πρωϊνού στη διατροφή μας και για την αξία (ή μη) των συμπληρωμάτων διατροφής. Σχολιάσαμε τα προβλήματα με τις τροφικές αλλεργίες και θίξαμε τις παρενέργειες της γλουτένης σε μια μερίδα του πληθυσμού.

Δώσαμε πολύτιμες συμβουλές για εγκύους και για αυτά που καλό είναι να αποφεύγουν, ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Εξίσου πολύτιμες συμβουλές δώσαμε και προς τους γονείς, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με την τροφή, να γεύονται όλα τα τρόφιμα και να τρέφονται πιο υγιεινά.

Εννοείται ότι η συζήτηση για τα τρόφιμα είναι ανεξάντλητη. Έτσι και η δική μας ζωντανή συζήτηση δεν θα μπορούσε να δώσει όλες τις απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που δεχθήκαμε από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολούθησαν διαδικτυακά την εκπομπή.

Θέλαμε όμως να δώσουμε μπόλικη τροφή για σκέψη, να δώσουμε ερεθίσματα ώστε μετά ο καθένας από εμάς να μπει στη διαδικασία βελτίωσης της διατροφής του.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το καταφέραμε.

Πάντως αν θέλουμε σε λίγες γραμμές να αποκρυπτογραφήσουμε το περιεχόμενο των όσων είπαμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φαγητό είναι απαραίτητο για την υγεία μας, όμως λανθασμένες επιλογές μπορούν να βλάψουν και την υγεία μας και το περιβάλλον. Το φαγητό επίσης διεγείρει τις αισθήσεις μας και σίγουρα δεν υπάρχει μια μόνο ενδεδειγμένη δίαιτα. Μπορούμε να κάνουμε πληθώρα συνδυασμών και  να βρούμε αυτό που είναι καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό μας. Σε γενικές γραμμές, αν καταφέρουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, τότε θα έχουμε βοηθήσει το περιβάλλον. Κι ανάποδα, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή!

Σε λίγες μέρες θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής το βίντεο της συζήτησης. Αξίζει να το δείτε, όσοι δεν καταφέρατε να μας παρακολουθήσετε ζωντανά. Θα μάθετε πολλά, θα πάρετε εξαιρετικές ιδέες, θα διαλυθούν μύθοι!   

 

Ευχαριστούμε το "Νηστικό Αρκούδι" και τις "Συνταγές της Παρέας" για την υποστήριξή τους.