Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλύτερες γιορτές (Photo: Flickr/Joe Buckingham)

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φέρνουν μαζί τις διακοπές των παιδιών, τις ‘απαιτήσεις’ για δώρα, τα οικογενειακά τραπέζια, τις οικογενειακές εξόδους και τα επιπλέον έξοδα.

Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση εκτοξεύεται τις μέρες των Χριστουγέννων. Γεμίζουν τα καταστήματα με ανθρώπους και οι πολλοί προσπαθούν να πάρουν από το υστέρημά τους ένα δώρο σε παιδιά, γονείς, φίλους. Εμείς, στην Καλύτερη Ζωή, προτείνουμε να δούμε τα φετινά Χριστούγεννα με άλλο μάτι. Να τα δούμε με χαρά, αισιοδοξία. Με διάθεση για do it yourself πράξεις. Κυρίως, να υποδεχτούμε τις γιορτές με αυτοσυγκράτηση και μεγαλύτερη φαντασία.

Έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς και σας προτρέπουμε να ρίξετε μία ματιά:

  1. Ψωνίστε υπεύθυνα. Όλοι συμφωνούμε πως στις γιορτές χαλαρώνουν οι αντιστάσεις μας και αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου. Από δώρα και ρούχα, έως συσκευές και διακοσμητικά. Φέτος ας σκεφτούμε από πριν τι πραγματικά θέλουμε να αγοράσουμε και τι πραγματικά μας είναι χρήσιμο. Πριν τις γιορτές, φτιάξτε μια λίστα και καταγράψτε εκεί όσα πραγματικά σας λείπουν και θέλετε. Προσπαθήστε να αγοράσετε μόνο όσα περιέχονται εκεί, τίποτα περισσότερο.
  2. Φτιάξτε το μόνοι σας. Η χαρά της δημιουργίας δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι σπανίως είμαστε σε τέτοια σωματική ή ψυχική κατάσταση που να μας επιτρέπει να δημιουργούμε συνεχώς. Φέτος κρατήστε λίγη ενέργεια για τα δώρα που θα κάνετε. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι. Σκεφτείτε πρωτότυπα, αλλά μην μπείτε στη διαδικασία επανεφεύρεσης της πυρίτιδας! Δείτε τι έχουν κάνει άλλοι πριν από εσάς. Μπείτε λοιπόν στο ίντερνετ και πληκτρολογήστε «DIY Christmas Gifts» ή εναλλακτικά «Δώρα Χριστουγέννων Φτιάξτο Μόνος Σου». Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ιδέες υπάρχουν ήδη, που περιμένουν από εσάς απλώς να τις εφαρμόσετε! Αφήστε που στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα DIY δώρα είναι πιο φθηνά.
  3. Μαγείρεμα ναι, περίσσευμα όχι. Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος βλέπουμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Ψωνίζουμε μόνο με λίστα  που έχουμε διπλοτσεκάρει από πριν ώστε να αποφύγουμε την καταναλωτική σπατάλη. Επίσης, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να αποφύγουμε το μαγείρεμα τροφίμων που συνήθως δεν καταναλώνεται. Βρίσκουμε συνταγές για τα περισσεύματα τροφίμων (από πίτες και πίτσες, έως ωραιότατες σάλτσες) και τα επαναχρησιμοποιούμε. Αν παρόλα αυτά σας περισσέψει φαγητό, ειδοποιήστε οικογένεια και καλεσμένους και δειπνήστε μαζί τους. Κατόπιν, φτιάξτε ένα πακετάκι και δώστε το σε κάποιον/ους που έχει ανάγκη. Δεν είναι ντροπή ούτε για αυτόν που το προσφέρει, ούτε για αυτόν που το δέχεται. Είναι απλά μια ωραία πράξη αλληλεγγύης.  
  4. Λιγότερα δώρα. Ξανά πίσω στο κεφάλαιο δώρα. Τι θα λέγατε φέτος να περιορίσετε σημαντικά τον αριθμό των δώρων; Συζητήστε με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους για το ενδεχόμενο αντί πολλών δώρων, να λάβουν μόνο ένα και το χρηματικό περίσσευμα που θα προκύψει να διατεθεί για φιλανθρωπικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς. Τα παιδιά είναι πάντα πρόθυμα να κάνουν μια καλή πράξη. Πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε!
  5. Λάμπουμε εντός όχι εκτός. Φώτα και φωτάκια, χιλιάδες λαμπιόνια γεμίζουν όχι μόνο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και τα μπαλκόνια. Χρειάζονται πραγματικά; Μήπως η λάμψη προέρχεται μόνο από μέσα μας και όχι από εξωτερικούς παράγοντες; Περιορίστε τα λαμπιόνια. Στολίστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ανάψτε τα με φειδώ. Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνετε και τις πιθανότητες ατυχήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε Χριστούγεννα η Πυροσβεστική δέχεται δεκάδες κλήσεις για πυρκαγιές που προήλθαν από ελαττωματικά λαμπάκια.
  6. Περισσότερη αγάπη κι αλληλεγγύη. Η οικολογία δεν είναι ένας αυτόνομος τρόπος ζωής. Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, αν νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, αν νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας, αν νοιαζόμαστε για όσα συμβαίνουν στο σπίτι μας και στη γειτονιά μας. Αν λοιπόν κατά την περίοδο των γιορτών η ψυχή μας είναι γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη, τότε να ξέρετε ότι αυτές οι γιορτές θα είναι αληθινά οικολογικές. Γιατί όταν υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη, τότε τα αντικείμενα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Καλές γιορτές!

Καλές γιορτές!

 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Παιδί και νέοι γονείς".