Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρόνο για σας (Photo: Flickr/Zamboni.Andrea)

Ο χρόνος τρέχει κι εσείς τρέχετε να τον προλάβετε. Ελάχιστοι είναι αυτοί που παραδέχονται ότι έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους. Κι όμως, ό,τι κι αν κάνετε ένα πράγμα είναι σίγουρο: πρέπει να βρείτε χρόνο για εσάς.

Για να ηρεμήσετε, να ξεκουραστείτε, να δημιουργήσετε, να διαλογιστείτε, να συγκεντρωθείτε σε ατομικές δεξιότητες.

«Πώς αυτό σχετίζεται με την Καλύτερη Ζωή;» θα ρωτήσει κάποιος. Μα η ηρεμία, η ξεκούραση, η δημιουργία δεν είναι μερικοί μόνο από τους ορισμούς της Καλύτερης Ζωής; Αν μπορείς να βρεις χρόνο για νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, τότε είναι δεδομένο ότι θα νιώσεις καλύτερα με τους γύρω σου, με την κοινωνία και το περιβάλλον. Θα έχεις διαύγεια σκέψης για ορθολογικότερες επιλογές, για αποφυγή υπερβολών σε οποιοδήποτε θέμα (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με όσα πραγματεύεται η Καλύτερη Ζωή). 

Ιδού λοιπόν, τέσσερις απλοί τρόποι να βρείτε χρόνο για εσάς.

  1. Κλείστε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας. Όχι μόνο συναντήσεις για δουλειές. Όχι μόνο χρόνος για τους άλλους. Ο εαυτός σας χρειάζεται λίγο δικό σας χρόνο. Κλείστε λοιπόν μαζί του ένα ραντεβού. Αφιερώστε του έστω και 15 λεπτά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να 'συνομιλήσετε' με ειλικρίνεια.
  2. Αποσυνδεθείτε. Κινητά, υπολογιστές, σταθερά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, social media, μένουν κλειστά για ένα μικρό διάστημα. Αφήστε τον εαυτό σας να αποτοξινωθεί από αυτά. Μια βόλτα μόνοι, μια δραστηριότητα σωματική θα έχει απρόσμενα θετικά αποτελέσματα.
  3. Περπατείστε. Όταν πάτε για δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταματήστε λίγες στάσεις πριν τον προορισμό σας. Διανύστε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια. Επιλέξτε μια περιοχή της πόλης, που δεν έχετε ξαναπάει, και περπατήστε την. Το περπάτημα δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία.
  4. Ζητήστε βοήθεια. Από συγγενείς ή φίλους. Ζητήστε βοήθεια στο καθάρισμα του σπιτιού, σε μια μεταφορά αντικειμένων, σε οτιδήποτε. Έτσι οι δουλειές τελειώνουν πιο γρήγορα, και μένει λίγος παραπάνω χρόνος. Για εσάς. Κι εννοείται ότι είναι καλό να ανταποδίδετε τη βοήθεια.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε την 1η Ιανουαρίου 2014 στο Parallaxi Mag.