Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φίλοι της παιδείας...

Στο σχολείο της γειτονιάς, οι δάσκαλοι ζητούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν τη δουλειά τους, για να μάθουν στα παιδιά να χειρίζονται υπολογιστή και να τους διδάξουν τα βασικά, για να μπορούν να δείξουν στα παιδιά ντοκιμαντέρ, βίντεο με καλά παραδείγματα κοκ. Ο καλύτερος υπολογιστής που έχουν χρονολογείται από το 2003, ανοίγει μετά από 15 λεπτά και ο ήχος που βγάζει μοιάζει περισσότερο με μηχανή αλέσματος καφέ. 

Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε υπολογιστές, εξαρτήματα και αναλώσιμα υπολογιστών. Λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα αφορά πολλά, πάρα πολλά σχολεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Κάποιοι θα πουν ότι η προμήθεια των σχολείων με υπολογιστές είναι δουλειά της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έχουν άδικο, όμως κακά τα ψέματα. Η Πολιτεία σήμερα δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της, όχι μόνο στην παιδεία, αλλά και σε άλλους κομβικούς τομείς, όπως η υγεία και το περιβάλλον.

Εμείς οι πολίτες καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε, όχι για να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά για να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε μήπως και κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα.

Προφανώς την ίδια σκέψη μοιράζονται και οι εμπνευστές του Edufriends.gr που καλεί ιδιώτες και εταιρείες "να προσφέρουν παλιά άλλα χρήσιμα και λειτουργικά εξαρτήματα υπολογιστών ώστε να βοηθήσουν τα σχολικά εργαστήρία πληροφορικής που τα έχουν ανάγκη".

Στο Edufriends τα σχολεία μπορούν να καταγράψουν τις ανάγκες τους. Στο Edufriends, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν υπολογιστές σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούν πια. Έτσι, τα σχολικά εργαστήρια μπορούν να γίνουν λίγο πιο φιλόξενα και πιο χρήσιμα για τους μαθητές!

Συν τοις άλλοις, αυτή η ιδιότυπη ανακύκλωση υπολογιστών είναι καλή και για το περιβάλλον, καθώς μεγαλώνει ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των υπολογιστών κι άρα μειώνεται ο αριθμός που καταλήγει στα σκουπίδια. 

Αξίζει να μάθουν κι άλλοι για την πρωτοβουλία. Αν εσείς (ή η επιχείρησή σας) έχετε υπολογιστές διαθέσιμους, μην το σκεφτείτε. Αξιοποιήστε τους για καλό σκοπό, μέσω του Edufriends.

 

(c) Photo: Flickr/Lupuca