Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περίσσεψε φαγητό; Παρ' το μαζί σου!

Περίσσεψε φαγητό; Παρ' το μαζί σου!

Σαφώς, καλό είναι να παραγγέλνουμε φαγητό με σύνεση και μέτρο όταν τρώμε εκτός σπιτιού. Ωστόσο, ακόμα και αν μείνει φαγητό στα πιάτα, η μάχη δεν έχει χαθεί! Μπορείς πάντα να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο, μία πράξη με πολλαπλά οφέλη.
 
Σκηνή σε εστιατόριο. Το γεύμα μόλις τελείωσε και εσύ και η παρέα σου διαπιστώνετε ότι είσαστε απειλητικά περιτριγυρισμένοι από μισοτελειωμένες μερίδες μέσα σε μισογεμάτα πιάτα. Μαζί με τα χρήματα σου θλίβεσαι για το «χαμένο φαγητό», αποτέλεσμα κακών υπολογισμών και μίας επαναλαμβανόμενης λάθος τάσης να «παραγγείλουμε κι άλλα για να μας φτάσουν!».
 
Τι μπορείς να κάνεις εν προκειμένω; Μπορείς πάντα να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο, μία πράξη με πολλαπλά οφέλη για όλους.    Όπως σημειώνει και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στον δεκάλογο κατά της σπατάλης «Ζητήστε από τον εστιάτορα να βάλει σε συσκευασία ό,τι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να τα φάτε αμέσως, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (στις ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 50%).»
 
 
Θα θυμάσαι ίσως ότι μερικά εστιατόρια δίνουν ήδη την επιλογή της «μισής μερίδας» ενώ αν έχεις παιδιά είναι καλό να συζητήσεις μαζί τους τι προτιμάνε να φάνε και να δεις μήπως μπορείς να μοιραστείτε κάτι αν δεν πεινάς ιδιαίτερα. Σπάνια κάποιο εστιατόριο να «επιβάλλει» ο καθένας να παραγγείλει τη δική του μερίδα. Υπάρχουν μάλιστα εστιατόρια στο εξωτερικό που σε χρεώνουν πρόσθετα αν αφήσεις φαγητό στο πιάτο! 
 
 
 
Εκπρόθεσμη
έληξε: 11-02-2014
Πάτα "θα το κάνω" για να αναλαβεις δράση

Συγχαρητήρια!

Ολοκλήρωσες τη δράση και κέρδισες

XXX ΠΟΝΤΟΥΣ

Συμπλήρωσε την εμπειρία σου και

ΘΕΛΩ! ΟΧΙ ΤΩΡΑ

 

Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας ή αλλιώς είναι πάντα καλύτερο να παραγγείλετε με σύνεση τις μερίδες. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν μείνει φαγητό στα πιάτα, δεν είναι αργά! Μπορείς πάντα να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο, μία πράξη με πολλαπλά οφέλη για όλους.  «Παρ'το μαζί σου», δεν είναι ντροπή!  

Μη σταματήσεις εδώ! Η αποστολή σου έχει συνέχεια: Εκτύπωσε το αφισάκι που θα βρεις εδώ και ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του αγαπημένου εστιατορίου σου να το αναρτήσει.  Ας συμμαχήσουμε όλοι ομαδικά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων!

Μερικά εστιατόρια δίνουν ήδη την επιλογή της «μισής μερίδας». Μη διστάσεις να την παραγγείλεις ιδιαίτερα αν δεν πεινάς πολύ. Σκέψου μάλιστα ότι ορισμένα εστιατόρια στο εξωτερικό σε χρεώνουν πρόσθετα αν αφήσεις φαγητό στο πιάτο!  

32
ΜΕΛΗ

Τι κερδίζεις

50
έγκαιρα
10
εκπρόθεσμα
-Παίρνοντας πακέτο, κάνεις μία καλή πράξη και έχεις φαγητό για την επόμενη ημέρα! Έτσι εξοικονομείς και χρόνο και χρήματα!
 
-Το πιθανότερο είναι ότι ο εστιάτορας θα οδηγήσει άδοξα το φαγητό που αφήνεις πίσω σου στα σκουπίδια. Είναι άλλωστε φαγητό που δεν μπορεί να ξανασερβιριστεί ούτε και να αξιοποιηθεί με κάποιον άλλο τρόπο από το κατάστημα. Γιατί να μην το αξιοποιήσεις εσύ;
  
-Αφήνοντας φαγητό κάνεις κακό και στο περιβάλλον. Απαιτήθηκαν φυσικοί πόροι κι ενέργεια για να φτάσει το φαγητό στο πιάτο σου και έτσι πάνε κυριολεκτικά χαμένοι.
 
-Ηθικά, το να πετάς φαγητό ενώ κοντά σου κάποιος πεινάει δεν είναι ό,τι καλύτερο.