Πόσα γνωρίζεις για τα πρόσθετα τροφίμων;
Ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων καταναλωτών και οικολογικά σκεπτόμενων ατόμων στη Σουηδία, γνωστός ως KRAV, έχει δημιουργήσει τον δικό του πίνακα και από τις 300 περίπου αποδεκτές ουσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε προϊόντα που εκείνο εγκρίνει και πιστοποιεί, που επιτρέπει να θεωρεί ο καταναλωτής εντελώς ακίνδυνα μόνο τις 32.
Τα παραθέτουμε για όποιον θέλει να έχει έναν πιο αυστηρά καθορισμένο και πιο «υγιεινό» κατάλογο από επιτρεπόμενα πρόσθετα:
Μέσα διατήρησης
• Ε-220: διοξείδιο του θείου
• Ε-270: γαλακτικό οξύ
• Ε-290: διοξείδιο του άνθρακα
• Ε-296: μηλικό οξύ
Αντιοξειδωτικά
• Ε-300: ασκορβικό οξύ
• Ε-306: εκχύλισμα τοκοφερόλης
• Ε-322: λεκιθίνη
• Ε-330: κιτρικό οξύ
• Ε-331: κιτρικό νάτριο
• Ε-333: κιτρικό ασβέστιο
• Ε-334: L-τρυγικό οξύ
• Ε-335: μονο- και δι-τρυγικό νάτριο
• Ε-336: L-τρυγικό μονοκάλιο
Γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές
• Ε-401: αλγινικό νάτριο
• Ε-406: άγαρ
• Ε-407: καραγενάνη
• Ε-410: κόμμι χαρουπιών
• Ε-412: κόμμι γκουάρ
• Ε-415: κόμμι ξανθάνης
• Ε-440: πηκτίνη
Οξέα, βάσεις, άλατα
• Ε-170: ανθρακικό ασβέστιο
• Ε-500: ανθρακικό νάτριο
• Ε-501: ανθρακικό κάλιο
• Ε-503: ανθρακικό αμμώνιο
• Ε-509: χλωριούχο ασβέστιο
Αέρια συσκευασίας
• Ε-938: αργόν
• Ε-941: άζωτο
• Ε-948: οξυγόνο
Υπόλοιπα
• Ε-341: ορθοφωσφορικό ασβέστιο
• Ε-400: αλγινικό οξύ
• Ε-402: αλγινικό κάλιο
• Ε-504: ανθρακικό μαγνήσιο