Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6.500 μερίδες δωρεάν φαγητού στο "Με-νού για 5000"!

Το πρώτο ‘Με-νου για 5000’ που διοργανώθηκε στην Ελλάδα κατά της σπατάλης τροφίμων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης!
 
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, 1.500 κιλά φρέσκα λαχανικά & φρούτα, που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές της εκδήλωσης στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα, πλύθηκαν, κόπηκαν και αποθηκεύτηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, σε ένα Discosoup – Party με συνοδεία μουσικής. Το συντονισμό της δράσης ανέλαβε το Slow Food Θράκης.
 
 
Η εκδήλωση κορυφώθηκε την Κυριακή στον Λευκό Πύργο, όπου μοιράστηκαν περισσότερες από 6.500 μερίδες φαγητού - περίπου 5500 μερίδες μπριάμ και 1000 μερίδες φρουτοσαλάτα. Χιλιάδες πολίτες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ενημερώθηκαν για τις δράσεις των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.  
 
Τρεις διάσημοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου (σεφ στο Varoulko seaside), η Νταϊάνα Κόχυλα,  και ο Ευτύχης Μπλέτσας, παρουσίασαν ευφάνταστες συνταγές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και συνομίλησαν με τους παρευρισκόμενους, δίνοντας τους ιδέες για μείωση της σπατάλης φαγητού στο σπίτι.
 
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, δεκάδες παιδιά ηλικίας 3-12 ετών συμμετείχαν σε δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές, που συντόνισαν το Βρετανικό Συμβούλιο, η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ με τη συμμετοχή του Παιδικού Σταθμού το «Σχολείο της Φύσης».  Ο σεφ Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου έφτιαξε με τη βοήθεια των παιδιών πρωτότυπες γευστικές συνταγές με φρούτα. 
 
Το βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσαν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το WWF Ελλάς για τη σωστή ανάγνωση των ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους, έδωσε στους συμμετέχοντες πολύτιμη γνώση και ιδέες για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι. 
 
Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή 120 εθελοντών! Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εθελοντές από το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας που μετέφεραν τα 1.500 κιλά λαχανικών, αλλά και μεγάλο μέρος από τον βαρύ εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην εκδήλωση, παίρνοντας την εκδήλωση κυριολεκτικά στους ώμους τους. 
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς πρόσθεσαν τη φωνή τους στην επανάσταση κατά της σπατάλης τροφίμων με την ένθερμη παρουσία τους στην εκδήλωση «ΜΕ-ΝΟΥ για 5000», η οποία απέδειξε ότι οι λύσεις στο σκάνδαλο της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαχειριζόμαστε την τροφή με λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου. Εκατοντάδες πολίτες μάλιστα υπέγραψαν την 'υπόσχεση κατά της σπατάλης τροφίμων'!
 
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την υπόσχεση για ένα "Με-νού για 5.000" στην Αθήνα!
 
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, το Slow Food Θράκης, το Βρετανικό Συμβούλιο, τη Χ.Α.Ν.Θ., το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.