Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Πλαστικά μπιμπερό: κάλλιο γαϊδουρόδενε...

Πλαστικά μπιμπερό: κάλλιο γαϊδουρόδενε... (Photo Flickr/voglesonger)

Η δισφαινόλη-Α (ή αλλιώς BPA) είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία πολυανθρακικών πλαστικών, τα οποία βρίσκουν πληθώρα εφαρμογών. Σε μπουκάλια κι υπολογιστές, σε σφραγίσματα κονσερβών και πλαστικά μπιμπερό. Η συγκεκριμένη χημική ουσία θεωρείται ορμονικός διαταράκτης, έχει δηλαδή την ικανότητα να παρεμβαίνει στο ενδοκρινικό μας σύστημα μιμούμενο τις φυσικές ορμόνες του οργανισμού. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει την επικίνδυνοτητα της δισφαινόλης-Α. Αλλαγή φύλου σε αλιγάτορες της Νοτίου Αμερικής, αναπαραγωγικές δυσμορφίες σε ποντίκια, αλλαγές στο αδενικό σύστημα πουλιών κτλ.

Αυτές οι επιπτώσεις κι επιπλέον το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τα μωρά είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε επικίνδυνα χημικά ήταν οι κύριοι λόγοι που -εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης- η ΕΕ απαγόρευσε από το 2011 τη χρήση BPA σε πλαστικά μπιμπερό. Ίσως έχετε παρατηρήσει έκτοτε τη φράση «BPA free» ή «χωρίς δισφαινόλη-Α» που αναγράφεται σε πλαστικά μπιμπερό που πωλούνται σε καταστήματα. Παρότι η ΕΕ δεν φαίνεται πρόθυμη να λάβει προς το παρόν περισσότερα μέτρα περιορισμού της χρήσης δισφαινόλης-Α, η Γαλλία φαίνεται αποφασισμένη να απαγορεύσει από το 2015 τη χρήση της δισφαινόλης-Α σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Φαίνεται να ξεμπερδέψαμε με τα ανησυχίες μας για τα μπιμπερό. Όμως όχι. Δυστυχώς νέες έρευνες έρχονται να φέρουν περαιτέρω αναστάτωση. Η οργάνωση «Center for Environmental Health» εξέτασε τη χημική σύνθεση των μπιμπερό που είναι «BPA-free» και κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα πως τα υποκατάστατα της δισφαινόλης-Α ενδέχεται να έχουν κι αυτά επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμη έρευνες πριν καταλήξει η επιστημονική κοινότητα σε ασφαλή συμπεράσματα για την ασφάλεια ή μη των εναλλακτικών στην BPA. Όμως εμείς λέμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να ακολουθούμε την αρχή της προφύλαξης, ή αλλιώς να τηρούμε το ρητό «κάλλιο γαϊδούροδενε, παρά γαϊδουγύρευε». Τι εννοούμε με αυτό;

Ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά προϊόντα αντί να περιμένουμε την τελική ετυμηγορία (που ίσως να μην έρθει ποτέ). Ευτυχώς στην περίπτωση των μπιμπερό υπάρχουν εναλλακτικές. Προτείνουμε λοιπόν τη χρήση γυάλινου ή ανοξείδωτου μπιμπερό αντί των πλαστικών. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και συνάμα θα ασκήσετε έμμεσα πίεση προς τις εταιρείες που κατασκευάζουν πλαστικά μπιμπερό ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν συνθήκες απόλυτης διαφάνειας σχετικά με τη χημική σύνθεση αυτών. Win-win!

* Το άρθρο βασίστηκε σε περιεχόμενο της ιστοσελίδας Grist

** Photo (c) Flickr/Cory Voglesonger