Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tip (of) the chef: 2 διασκεδαστικές συνταγές και μερικά tips μαγειρικής από τη γνωστή ομάδα!

Οι λέξεις "φαντασία" και "δημιουργικότητα" συνοψίζουν με βεβαιότητα τον τρόπο με τον οποίο οι Tip The Chef προσεγγίζουν τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Ο Βασίλης, ο Fahd και ο Θοδωρής,αυτή η ομάδα νέων και ταλαντούχων σεφ που συστήνονται ως Tip The Chef, μοιράστηκαν ιδέες, χιούμορ και "tips" μαγειρικής με όλους όσοι παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων το Σάββατο 25 Ιανουαρίου .
 
"Έχουμε περάσει πολύ χρόνο στην κουζίνα για να καταλήξουμε στα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος μίας συνταγής. Δοκιμές, αλλαγές, απόπειρες, ξάνα και ξανά. Και αυτό είναι που μας ενθουσιάζει. Να χρησιμοποιούμε τα υλικά με ευφάνταστους και γευστικούς συνδυασμούς". Eνώ μαγείρευαν ταυτόχρονα μία νοστιμότατη κοτόσουπα, ζουμερούς κεφτέδες και...σπαγγέτι muffin, οι 3 σεφ μας θύμισαν ότι ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό μας είναι καλός δείκτης του πόσο καλά αξιοποιούμε τις πρώτες ύλες μας! "Δεν πετάμε τίποτα!" με άλλα λόγια και κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση ενός τροφίμου. Μεταξύ άλλων μας θύμισαν ότι  το μαγειρικό λάδι μπορεί να τηγανιστεί πολλαπλώς χωρίς κανένα πρόβλημα, ότι αντί να πετάξουμε φρούτα και λαχανικά μπορούμε να κάνουμε γευστικά chutneys (γλυκόξινες μαρμελάδες ως συνοδευτικά κυρίων πιάτων) και ότι καλό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός γεύματος. Θα δουν έτσι τον τρόπο που ένα τρόφιμο καταλήγει στο πιάτο τους και θα γίνουν για λίγο μικροί chefs. 
 
Στο τέλος της παρουσίασης των Tip The Chef, οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν τη χαρά να δοκιμάσουν μία μεγάλη ποικιλία γνωστών πλην πρωτότυπα συνδυασμένων γεύσεων! Για όσους δεν τα κατάφεραν να είναι εκεί, οι τρεις chef μοιράζονται εδώ δύο από τις λαχταριστές συνταγές τους και μία έξυπνη λύση για εναλλακτικά chips με γεύση από Λίβανο. Καλή όρεξη!
 
Aλμυρά σπαγγέτι muffin
Μια διασκεδαστικη, εύκολη, φθηνή και νόστιμη λύση με τροφίμα που έχουν απομείνει στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας!
 
Υλικά για τέσσερα muffin
200 γρ. περισσευούμενα βραστά μακαρόνια 
Μία χούφτα τριμμένο τυρί 
4 αυγά 
Μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι 
Απαιτούμενα σκεύη 
Μπολ
4 φόρμες ψησίματος muffin
 
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τον κρόκο και το ασπράδι των αυγών. Στο μπολ βάζουμε τα μακαρόνια, το τριμμένο τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα. Προσθέτουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε τα μακαρόνια στις φόρμες ψησίματος muffin και γεμίζουμε τα τρία τέταρτα της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε τον κρόκο να μαγειρευτεί ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
 
Χθεσινοί κεφτέδες
Το μόνο που χρειάζεστε για αυτή την συνταγή είναι περισσευουμενο μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο, ή ακόμα και ψάρι.... και πολλή φαντασία!
 
Υλικά για τέσσερα άτομα 
300 γρ. μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι 
1 αυγό 
Αλεύρι 
Αλάτι πιπέρι
Μπαχαρικά (κάρυ, κύμινο, πάπρικα, κλπ.)
Μυρωδικά (ξύσμα λεμονιού, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν, κλπ.)
1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα
 
Για το dip (κοτόπουλο και ψάρι)
 2 κουταλιές μαγιονέζα 
1 κουταλιά χυμό λεμονιού 
1 κουταλιά ψιλοκομμένη κάπαρη 
Αλάτι και πιπέρι 
 
Για το dip (χοιρινό και αρνί) 
2 κουταλιές μουστάρδα 
1 κουταλιά μέλι 
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι 
Θυμάρι
Απαιτούμενα σκεύη 
2 μπολ
Ξύλο κοπής 
Μαχαίρι 
Τηγάνι
 
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας, το προσθέτουμε στο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αλευριού για να δέσουν τα υλικά. Όταν το μείγμα είναι αρκετά δεμένο το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια σχηματίζουμε κεφτεδάκια.Τα τηγανίζουμε σε προθερμασμένο λάδι μέχρι να ροδίσουν (μην ξεχνάτε το κρέας είναι ήδη μαγειρεμένο και δεν θα χρειαστεί περισσότερο απο 2-3 λεπτά) . Για το dip, ανακατεύουμε ολα τα συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθουν σε ένα μπολ και σερβίρουμε με τα κεφτεδάκια.
 
Tip (of) The Chef…
 
Για γρήγορα, εύκολα, υγιεινά και φθηνα chips μπορείτε να κόψετε μπαγιάτικη Λιβανέζικη πίτα σε τετράγωνα ή τρίγωνα - ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλετε - να τα ψεκάζετε με λίγο λάδι και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 3-4 λεπτά. Ενισχύστε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι, ρίγανη και πάπρικα!