ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα
«Δεν υπάρχουν σκουπίδια, μόνο υλικά για χρήση!». Αυτό σκέφτηκε η Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός και βιοκαλλιεργήτρια, και προχώρησε σε μία λαμπρή περιβαλλοντική σύλληψη ονόματι «Re:think project». Η δράση έχει ως εφαλτήριο την επαναχρησιμοποίηση πεταμένων υλικών και την επαναπροσέγγιση των εννοιών «χρηστικό, σκουπίδι, αυτάρκεια, ανακύκλωση και δημιουργία».
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «Re:think project» και σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, η ομάδα του προγράμματος προχώρησε στη δημιουργία αυτοσχέδιων οικιακών και συνοικιακών κομποστοποιητών και- ακολούθως- στην ανάπτυξη ενός δικτύου κομποστοποίησης σε επίπεδο συνοικίας. Κυρίαρχος στόχος είναι η αξιοποίηση άχρηστων «σκουπιδιών» μέσα από μία σειρά δράσεων, όπως η διοργάνωση εργαστηρίων δημιουργικής ανακύκλωσης ή οικιακής-συνοικιακής κομποστοποίησης, αλλά και εκθέσεων με καλλιτέχνες που καταπιάνονται με δημόσιες δράσεις και συνέργιες με ενεργούς πολίτες. Το αποτέλεσμα; Ένας γόνιμος τόπος διάδρασης και επικοινωνίας εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και πολιτών που ζουν και δημιουργούν στην περιφέρεια με επίκεντρο το περιβάλλον.
Ειδικά για την κομποστοποίηση τροφίμων, η ομάδα του Rethink Project γράφει: «Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές αποτελούν ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό πείραμα προκειμένου να μπορέσει ο καθημερινός άνθρωπος να συνεργαστεί και να διαχειριστεί τα οργανικά σκουπίδια, χωρίς κόστος και παράγοντας υψηλής ποιότητας κομποστ. Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές “υιοθετούνται” δωρεάν από ομάδες ανθρώπων ή φορέις που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιμελούνται και οι ίδιοι παίρνουν το τελικο παραγόμενο compost.»
Τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά, η κομποστοποίηση μπορεί να μας φέρει πολλαπλά οφέλη: Εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την ποιότητα του εδάφους, προστατεύουμε το περιβάλλον, ευνοούμε το κοινωνικό σύνολο και μειώνουμε ως και 50% τον όγκο των σκουπιδιών που οδηγούνται σε χωματερές. Η Καλαμάτα έδωσε το μήνυμα και ένα παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες πόλεις!
Facebook comments