Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Υπάρχει καλύτερη ζωή χωρίς προστασία του αιγιαλού;

Υπάρχει καλύτερη ζωή χωρίς προστασία του αιγιαλού; (Photo: WWF Ελλάς/Andrea Bonetti)

Όπως τονίζουμε από την πρώτη στιγμή δημιουργίας της «Καλύτερης Ζωής», υπάρχουν τρόποι που θα μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα. Το βασικό είναι να μάθουμε να ζούμε με διάθεση για προσφορά και αλληλεγγύη, με σεβασμό στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, με μεράκι για προστασία των δικαιωμάτων των επόμενων γενεών.

Δεν ζητάμε ριζική αλλαγή στην καθημερινότητα. Μικρές αλλαγές κάθε φορά, όταν και όποτε το επιτρέπουν οι περιστάσεις, αυτό είναι που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει. Μικρές πράξεις που δείχνουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει! Πράξεις που δείχνουν ότι νοιαζόμαστε για αυτά που συμβαίνουν όχι μόνο στο σπίτι μας, αλλά και τριγύρω μας!

Μια από αυτές τις πράξεις είναι το ενδιαφέρον που μπορούμε να επιδείξουμε για τον αιγιαλό και τις παραλίες της χώρας. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που αν τελικά γίνει νόμος του Κράτους θα υποβαθμίσει σημαντικά τον μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς αιγιαλό της Ελλάδας.

Το WWF Ελλάς έχει καταθέσει την άποψή του για το νομοσχέδιο, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Οι κυριότερες ενστάσεις της οργάνωσης για το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
  • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
  • Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
  • Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
  • Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
  • Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι με τη βοήθειά σου μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη η κινητοποίηση των πολιτών δείχνει ότι κάτι αλλάζει! Στο Facebook, η σελίδα «Stop στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» αριθμεί 31.000 φίλους.

Επίσης, 102.000 συμπολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής έκκληση με την οποία ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις κι εσύ ένα χεράκι, υπογράφοντας την έκκληση και διαμοιράζοντας την σε φίλους και γνωστούς.

 

Μπορεί να υπάρξει καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στις απανταχού παραλίες της χώρας, χωρίς προστασία του αιγιαλού, με νομιμοποίηση των λογής αυθαιρεσιών; Πως θα ζήσουμε μια καλύτερη ζωή στην πόλη, αν δεν μπορούμε να πάρουμε τις ανάσες που χρειαζόμαστε στις ακτές της χώρας;