Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει - μέρος 5ο

Τι μας αρέσει

-Η «ποδηλατοπαιδεία», μία γιορτή για το ποδήλατο, γεμίζει με αισιόδοξες ορθοπεταλιές την συμπρωτεύουσα από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο η αστική ποδηλασία και περιηγήσεις, ο ποδηλατικός τουρισμός και η βιώσιμη κινητικότητα!  Η δράση πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο! Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ!

-Έχετε ακούσει για τα «παθητικά σπίτια»;Πρόκειται για σπίτια που μειώνουν δραστικά τις ανάγκες μας για οικιακή θέρμανση και ψύξη χάρη στην καλή μόνωσή τους και τον λειτουργικό εξαερισμό δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες άνεσης. Η Guardian ενημερώνει ότι σπίτια αυτού του είδους κοστίζουν μόλις 25 ευρώ το χρόνο για τη θέρμανσή τους! Μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ!

-Σίγουρα, κάποιες φορές ο περιβάλλων θόρυβος έχει κάνει τη ζωή σας δύσκολη... Τις πολλές διαστάσεις του φαινομένου αποφάσισε να μελετήσει και το Δίκτυο φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση στις 23 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση «Θόρυβος μία ανεπιθύμητη εξωστρέφεια. Πτυχές του προβλήματος της ηχορρύπανσης» ολοκληρώθηκε με επιτυχία κάνοντας μας αισιόδοξους για έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής! Οι δράσεις του δικτύου «αποτελούν μία προσπάθεια κοινωνικής παρέμβασης για τη μείωση της ηχορρύπανσης και για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συνθηκών. Ναι, υπάρχει πάντα το δικαίωμα στην ησυχία!

Τι δεν μας αρέσει

-Κάθε δυνατή βροχή μετατρέπει το Αττικό τοπίο σε λίμνη υδάτινου χάους... Εκτός από την παράλογη οικιστική ανάπτυξη και την έλλειψη υποδομών, ένας από τους βασικούς λόγους χάους είναι τα «κρυμμένα» υπόγεια ποτάμια. Σημειώστε ότι έχουν μπαζωθεί 800 χιλιόμετρα ρεμάτων, μεταξύ άλλων ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας... Η ανάμνηση μιας πόλης που «θάφτηκε» άδοξα..

-89 εκ. τόνοι τροφής σπαταλούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. τη στιγμή που πάνω από 79 εκ. Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με άλλα λόγια, κάθε Ευρωπαίος σπαταλάει περίπου 179 κιλά τροφής ετησίως, σπατάλη που αντιστοιχεί σε κόστος περίπου 590 ευρώ για κάθε νοικοκυριό τον χρόνο.Τη στιγμή που το φαινόμενο ασιτίας καλπάζει, η σπατάλη τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που επιφέρει έντονο προβληματισμό. Η "Καλύτερη Ζωή" ανοίγει τον φάκελο "σπατάλη τροφίμων" στις 5 Δεκεμβρίου παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

-Οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις αποχώρησαν από την 19η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροθυμία των εθνικών αντιπροσωπειών να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Ενημερωθείτε για τους λόγους αποχώρησης του WWF από τις συζητήσεις στη Βαρσοβία εδώ, και διαβάστε έναν διαφορετικό επίλογο...