Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Θες τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου περιπάτου και ποδηλάτου στην Αττική;

Θες τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου περιπάτου και ποδηλάτου στην Αττική; (Photo: Flickr/Cristian)

Πως θα σας φαίνονταν η ιδέα κατασκευής ενός μεγάλου διαδρόμου για περίπατο και ποδηλασία που θα διασχίζει σχεδόν όλη την Αττική; Είστε μέσα;

Η μονάδα βιώσιμης κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών και την μετατροπή τους σε διαδρόμους αναψυχής. Το πρόγραμμα εστιάζει κυρίως στην αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου, μήκους 62,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τους Άγιους Ανάργυρους, διασχίζει Ν.Φιλαδέλφεια, Ν.Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ.Παρασκευή, Παλλήνη, Παιανία, Κορωπί και καταλήγει στο Λαύριο. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει μεγάλη ιστορία. Λειτούργησε το 1885 και σταμάτησε την επιβατική λειτουργία το 1957. Έκτοτε μέρος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής έχει μετατραπεί σε δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων, όμως όπως αναφέρει το Ε.Μ.Π. υπάρχουν ακόμη τα γεωμετρικά περιθώρια για δημιουργία διαδρόμων πεζών και ποδηλάτων.

Δείτε το χάρτη και σκεφτείτε την ανάσα που θα πάρουν οι πολίτες του λεκανοπεδίου αν τελικά κατασκευαστεί αυτή η ποδηλατική και περιπατητική διαδρομή. Για να συμβεί όμως θα πρέπει να δείξουμε κι εμείς οι πολίτες ότι ενδιαφερόμαστε κι ότι στηρίζουμε την πρόταση δημιουργίας του υπερτοπικού διαδρόμου.

Χάρτης σιδηροδρομικής γραμμής Αγ.Ανάργυροι-Λαύριο

Αν λοιπόν είστε εν δυνάμει χρήστες του μελλοντικού διαδρόμου, αφιερώστε 3 λεπτά και για να συμπληρώσετε σχετικό ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος.

Προωθήστε το νέο σε φίλους και γνωστούς και καλέστε τους να συμπληρώσουν κι αυτοί το ερωτηματολόγιο. Η συμμετοχή μας θα αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη για τη στάση των πολιτών απέναντι στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο, κάνοντας κλικ εδώ!

 

Photo (c) Flickr/Cristian