Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Πόσα δέντρα έχει η Γη;

Περίπου 3 τρισεκατομμύρια δέντρα έχει η Γη σύμφωνα με μία νέα έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων σχετικά με τον πληθυσμό των δέντρων ανά την υφήλιο! Από αυτά τα δέντρα περίπου 1,39 τρισεκατομμύρια, δηλαδή λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο, βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά δάση, 740 δισεκατομμύρια σε αρκτικές ζώνες και 610 δισεκατομμύρια σε εύκρατες.
 
Η Ρωσία έχει τα περισσότερα (642 δισεκατομμύρια) και το Μπαχρέιν τα λιγότερα (μόλις 3.000) δέντρα. Τα δάση της Μεσογείου έχουν περί τα 53 δισεκατομμύρια δέντρα, ενώ η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα δέντρων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι υπάρχουν τρία μέρη που δεν έχουν ούτε ένα δέντρο:  το νησί Clippeton, τα νησιά Spratly και το Βατικανό.
 
Η μελέτη των νέων δορυφορικών παρατηρήσεων σε συνδυασμό με την ανάλυση διαφόρων σχετικών δεδομένων σε υπερ-υπολογιστή δείχνουν ότι από την στιγμή που ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να κόβει δέντρα ο πληθυσμός των δέντρων στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 45%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πριν από 12 χιλιάδες έτη, όταν ο άνθρωπος δεν είχε βρει ακόμη τρόπους να κόβει δέντρα, ο πλανήτης αριθμούσε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δέντρα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα- σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή- επηρεάζει ριζικά την κατανομή των δέντρων ανά τη Γη. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Ευρώπη, η Ινδία και η ανατολική Κίνα που έχουν χάσει σημαντικό τμήμα δέντρων για σχετικούς λόγους.
 
Στην έρευνα υπολογίστηκε επίσης ότι ο άνθρωπος κόβει περί τα 15 δισεκατομμύρια δέντρα ετησίως με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στα τροπικά δάση όπου βρίσκονται τα αρχαιότερα, αλλά και μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα του πλανήτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι υπάρχουν «δέντρα και δέντρα». Κοινώς, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ένα δέντρο στην τούνδρα δεν είναι το ίδιο με ένα δέντρο σε κάποιο τροπικό δάσος. Σε κάθε περίπτωση όμως,  αν αναλογιστεί κανείς ότι μερικά από  τα βασικά οφέλη που παρέχουν τα δάση είναι ο καθαρισμός των υδάτων, η αποφυγή διάβρωσης εδάφους, αλλά και η κλιματική  διαμόρφωση, η μείωση του αριθμού τους φέρει πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις.
 
Συμπερασματικά, το στοιχείο "3 τρισεκατομμύρια δέντρα" ακούγεται μεν εντυπωσιακό, αλλά, αν η αποψίλωση, οι ανάγκες μας για μεγαλύτερες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, αλλά και καύσιμα συνεχίσουν, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό. Χρειαζόμαστε επειγόντως μέτρα σχετικά με την αποψίλωση των δασών και συνάμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από εμάς τους πολίτες.
 
Η μελέτη έγινε από ερευνητές 15 χωρών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
 
Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα infographics σχετικά με την έρευνα που έγινε.