Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πλούσιο το μενού δράσεων της εκδήλωσης "ΜεΝου για 5000"

9 οργανώσεις, 5.000 μερίδες δωρεάν φαγητό, 1 τόνος φρούτων και λαχανικών, δύο street party, υπέροχες παιδικές δράσεις, 1 βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες, 3 γνωστοί σεφ, περισσότεροι από 150 εθελοντές και πολλές εκατοντάδες κιλά "άσχημων" λαχανικών θα μαζευτούν για τις ανάγκες της εκδήλωσης το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Νοεμβρίου.
 
Οι παράλληλες δραστηριότητες της εκδήλωσης περιλαμβάνουν:
 
Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, το κοινό καλείται σε ένα Disco Soup street party, όπου μαζί με εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ. 
Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση. 
 
Τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, από τις 12:00-14:00, θα πρωταγωνιστήσουν ευφάνταστες μαγειρικές επιδείξεις από τους επώνυμους σεφ Λευτέρη Λαζάρου (σεφ στο Varoulko seaside), Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχη Μπλέτσα. Οι τρεις σεφ θα παρουσιάσουν απλές πλην γευστικές προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών με εντόσθια ζώων.
 
Την Κυριακή το πρωί από τις 11:00-13:00, τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με τίτλο "Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός προϊόντος"; Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.
 
Την Κυριακή, τους μικρούς επισκέπτες περιμένουν από τις 11:00-16:00 δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές.
 
Το British Council  ξεδιπλώνει μία σειρά από έξυπνες εκπαιδευτικές δράσεις και δίνει τη σκυτάλη στα παιδιά να μάθουν και να εκφραστούν γύρω από το ζήτημα της σπατάλης μέσα από 4 διαφορετικές δραστηριότητες. Για παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών.
 
«Μαθαίνουμε να συντηρούμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μας!» 
Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων με μικρές και πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη και σωστή συντήρηση των τροφίμων.
 
«Λάθος- σωστό!»
Τα παιδιά καλούνται να βρούνε τις σωστές προτάσεις από τον δεκάλογο κατά της σπατάλης τροφίμων και να ζωγραφίσουν τη δική τους εκδοχή από όσα περιέχει ο δεκάλογος. Στο τέλος της εκδήλωσης οι ζωγραφιές των παιδιών θα εικονογραφήσουν με ευφάνταστο τρόπο τις συμβουλές του δεκάλογου.
 
«Μμμμιαμ!» 
Τα παιδιά προσκαλούνται να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φαγητό μέσα στο πιάτο αλλά στην ποσότητα που θέλουν και μπορούν να φάνε. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία της σωστής μερίδας και αντιλαμβάνονται ότι η σωστή ποσότητα σερβιρίσματος εκτός από τη σωστή διατροφή συμβάλλει και στη μείωση της σπατάλης φαγητού.
 
 «Και αν περισσέψει;». 
Τα παιδιά μπορούν να γράψουν ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν με το φαγητό που περίσσεψε. Τα σχόλια των παιδιών θα αναρτηθούν σε ένα μεγάλο πίνακα με το σκοπό να εμπνεύσουν και να δώσουν το καλό παράδειγμα στους ενήλικες!
 
Τις εκδηλώσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα συστήσει ο Παιδικός Σταθμός το «Σχολείο της Φύσης». Συγκεκριμένα, προσκαλεί τους λιλιπούτειους φίλους σε 2 παιχνίδια αισθήσεων με φρούτα και λαχανικά (φλουδες, αστεια φρουτα και λαχανικα) και μία 1  σκυταλοδρομία ιδανικών μερίδων!
 
 
Στον ίδιο χώρο μεταξύ 13:00-14:00, ο σεφ Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου θα μοιραστεί μαζί με τα παιδιά πρωτότυπες συνταγές με φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά θα φτιάξουν πρωτότυπα και νοστιμότατα σουβλάκια φρούτων με μέλι και μαύρη ζάχαρη βλέποντας στην πράξη τις συμβουλές που μας δίνει ο δεκάλογος μείωσης σπατάλης τροφίμων.
 
Καλή όρεξη!
 
Το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δράσεων συντονίζουν η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το WWF Ελλάς.