Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Όσα είδαμε στα "Άδυτα των μέσων"!

Πριν λίγες μέρες, στις 29 Ιανουαρίου, η Καλύτερη Ζωή σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών και την Αττικό Μετρό διοργάνωσε μια ξενάγηση στα άδυτα των μέσων. Η φίλη της Καλύτερης Ζωής, Βασιλική Κιούπη, που συμμετείχε στην ξενάγηση, γράφει την εμπειρία της!

 

Ξενάγηση στα άδυτα του μετρό και όχι μόνο!

της Βασιλικής Κιούπη

 

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου μια πρωτότυπη δράση της Καλύτερης Ζωής σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, έφερε 25 πολίτες σε επαφή με το παρελθόν, το παρόν  και το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών.

Το ραντεβού δόθηκε στο μετρό «Αγία Μαρίνα» για μια ξενάγηση στο εργοτάξιο του μετρό στον Κορυδαλλό, με αφορμή την «υπό κατασκευή» γραμμή που θα συνδέσει τον τερματικό σταθμό «Αγία Μαρίνα» της μπλε γραμμής, με τον Πειραιά, μέσω των σταθμών Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Η ολοκλήρωση της γραμμής αναμένεται στο τέλος του 2017.

Κύριος στόχος της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη χρήση των Μέσων αστικών συγκοινωνιών. Με άλλα λόγια, όταν τα Ι.Χ. αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Αθήνας για να μετακινηθούν και καθώς υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά στην πόλη (τα περισσότερα από αυτά με έναν μόνο επιβάτη, τον οδηγό), γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα χώρου και κυκλοφορίας. Αντίθετα αν οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τα Μέσα αυτό θα τους ωφελούσε οικονομικά, θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση εκπομπών αέριων ρύπων και θα βοηθούσε σημαντικά στην απελευθέρωση δημόσιου χώρου για όλους μας.

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν στο εργοτάξιο του μετρό αναδείχθηκαν οι απορίες των πολιτών σχετικά με το πως σχεδιάζεται και υλοποιείται η χάραξη των νέων γραμμών αστικών συγκοινωνιών, πως ενώνονται όλα τα Μέσα σε ένα ενιαίο δίκτυο, αλλά και τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον από τις αστικές συγκοινωνίες.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων όπου ο κύριος Παύλος Φωτόπουλος, συνταξιούχος τεχνίτης στη σηματοδότηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, οραματιστής και πρωτεργάτης της κατασκευής του Μουσείου, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την Ιστορία του Μουσείου. Από τον κύριο Παύλο μάθαμε για το συλλεκτικό βαγόνι που συναρμολογήθηκε μέσα στο μουσείο για να μπορούν οι επισκέπτες να ζήσουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Επιπλέον γίναμε κοινωνοί των «μυστικών» της λειτουργίας των συρμών, της ανακοίνωσης των στάσεων και της λεζάντας με τις φωτεινές ενδείξεις σε κάθε σταθμό, καθώς και συλλέξαμε πληροφορίες για το «θηρίο της Κηφισιάς».

Κάπως έτσι, μέσα σε μια πορεία που μας οδήγησε από το μέλλον στο παρελθόν, οραματιστήκαμε, νοσταλγήσαμε και αναρωτηθήκαμε για το «σήμερα» των αστικών συγκοινωνιών, που είναι στενά συνδεδεμένο με την προσπάθεια για τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά και για την προώθησή τους ως ελκυστικά μέσα μετακίνησης για τους πολίτες.

Και εις άλλα προσεχώς!