Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ελλάδα: οικονομική και οικολογική η κρίση

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους οικονομικής κρίσης με επίπονες συνέπειες όχι μόνο στην οικονομική αλλά και την κοινωνική ζωή των κατοίκων. Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ως μεσογειακή χώρα «μοιράζεται» την οικολογική κρίση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.
Πιο συγκεκριμένα, οι Μεσογειακές χώρες σπαταλούν μέχρι και 2,5 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους, από ότι τα οικοσυστήματά τους μπορούν να αντέξουν, με την Αθήνα μονάχα να χρειάζεται 22% παραπάνω πόρους από όσο μπορεί να παράξει ολόκληρο το ελληνικό οικοσύστημα. Η σημασία του οικολογικού ελλείμματος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα, καθώς θέτονται σε κίνδυνο ενεργειακές πηγές με αποτέλεσμα έντονες απειλές για το περιβάλλον και άμεσες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την κάθε χώρα. Όπως είναι φυσικό, τα κράτη με ελλείμματα οικολογικών πόρων συχνά συμπληρώνουν το έλλειμμα αυτό μέσω του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από εξωτερικούς φυσικούς πόρους, μπορούν να βιώσουν μεγάλο οικονομικό σοκ, όταν οι τιμές των προϊόντων αυξηθούν ή η αγοραστική δύναμη της χώρας μειωθεί.
Σε κάθε περίπτωση η εξάρτηση στο παγκόσμιο εμπόριο δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα, μιας και ορισμένες περιβαλλοντικές «υπηρεσίες», για παράδειγμα η πρόσβαση στον καθαρό αέρα και το νερό ή ο μετριασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία, πολύ απλά δεν θα μπορούν να «εισαχθούν». Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει όλες οι χώρες να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους με σύνεση.
Ευτυχώς, χώρες σαν την Ελλάδα δεν είναι αδύναμες να δράσουν. Οι πόλεις φαίνεται να προσφέρουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές για βελτίωση, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως οι μετακινήσεις και η στέγαση. Η Αθήνα για παράδειγμα θα πρέπει άμεσα να αλλάξει την περιβαλλοντική της πολιτική, μιας και το μέσο οικολογικό αποτύπωμα ενός Αθηναίου είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το μέσο αποτύπωμα των κατοίκων άλλων Μεσογειακών χωρών όπως η Βαρκελώνη, η Σμύρνη, το Παλέρμο και η Βαλένθια. Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να παίζει ο τρόπος μετακίνησης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις που προωθούν τη χρήση μέσων μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα αποτελούν επιτακτική ανάγκη για να συμβάλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της Αθήνας.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δράση με σκοπό τον περιορισμό του οικολογικού ελλείμματος είναι ο τομέας των τροφίμων. Όσο η κατανάλωση κρεάτων και επεξεργασμένων τροφών αυξάνεται στις χώρες τις Μεσογείου, η επίστροφή στη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, αλλά και να ενισχύσει την υγεία των κατοίκων, μιας και μιλάμε για μία διατροφή με πληθώρα φρούτων και λαχανικών.