Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Οι "πράσινοι ντετέκτιβ" στους Κήπους του Πασά!

Το νερό στο αυλάκι έτρεξε και φέτος στη Θεσσαλονίκη! 300 και πλέον μαθητές δημοτικού σχολείου από έξι δημοτικά σχολεία της πόλης,  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν την ομορφιά της φύσης του Πάρκο του Πασά με ένα διαφορετικό τρόπο, σε ένα πανέμορφο, καθαρό και περιποιημένο πάρκο.  14 σταθμοί εκπαιδευτικών - ψυχαγωγικών - αθλητικών δράσεων, διάσπαρτοι μέσα στο πάρκο, προετοιμάστηκαν από τους φορείς διοργάνωσης της εκδήλωσης για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Οι μαθητές διατρέχοντας τους σταθμούς πάντα με τη συνοδεία των δασκάλων τους και με την υποστήριξη περισσότερων από 50 εθελοντών, έμαθαν, έζησαν, βίωσαν  την αξία ενός αστικού χώρου πρασίνου μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, παιχνίδι πληροφοριών, παιχνίδια της γειτονιάς, αθλητικές δραστηριότητες. Την εκδήλωση πλαισίωσαν θεατρικό δρώμενο, μουσική συναυλία μαθητών και χορωδιακές μελωδίες  αλλά και παραδοσιακοί χοροί.Ήμασταν κι εμείς εκεί και μοιραστήκαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήριό "Πράσινοι Ντετέκτιβ" εμπειρίες της φύσης. Ανακαλύψαμε πάνω από 10 είδη ζώων που βρήκαν καταφύγιο στην όαση αυτή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης και γελάσαμε καθώς προσπαθήσαμε να μιμηθούμε την κίνησή τους σε έναν αγώνα παντομίμας. Ψάχνοντας το κρυμμένο πάντα στο κλασικό παιχνίδι «κρύο-ζεστό», απολαύσαμε τα πεύκα, τις μουριές, τις ανηφοριές και τις κατηφοριές των Κήπων και σίγουρα τα ερείπια ενός σιντριβανιού που παρέπεμπε σε Gaudi. Αποχαιρετίσαμε από το εργαστήριό μας τους μαθητές με ένα σχόλιο για τις οάσεις που κρύβουν οι πράσινοι χώροι των πόλεων. Το WWF Greenspaces, η εφαρμογή που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές και πλατείες και να τις αξιολογήσουμε, είναι μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουν τα παιδιά την επαφή τους με τους χώρους πρασίνου της πόλης.


Επειδή σε έναν χώρο πρασίνου μπορείς να παίξεις, να χορέψεις capoeira, να κάνεις aikido – kendo, να χαλαρώσεις με γιόγκα, να τραγουδήσεις και χίλια δυο άλλα, όπως ακριβώς συνέβη στους Κήπους του Πασά, μια και τα άλλα εργαστήρια προσέφεραν όλες αυτές τις εμπειρίες στα παιδιά.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  «Europe Direct Αμερικανική Γεωργική Σχολή», το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Χ.Α.Ν.Θ., το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και το 7ο Γυμνάσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου ΓΕΛ  και το WWF Ελλάς  συνεργαστήκαμε για να οργανώσουμε αυτή την ξεχωριστή μέρα.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού και της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.  Στην εκδήλωση συμμετείχει η χορωδία  του 33ο Δημοτικού Σχολείου του «Ασύλου του Παιδιού», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Φίλοι της Παράδοσης» όπως επίσης το πρόγραμμα του δήμου «Άθληση στο Φύση» για τους μεγαλύτερους που εκείνη την ημέρα επισκέφθηκαν το πάρκο.