Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ηχορύπανση, ένας αόρατος αστικός κίνδυνος

Μας απορρυθμίζει, επιφέρει προβλήματα στην υγεία μας, διαταράσσει τον ύπνο μας, μειώνει την ακοή μας,  προκαλεί αδιαθεσία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας στείλει ακόμα και σε νοσοκομείο. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, ο «αόρατος κίνδυνος» της εποχής μας, ενοχλεί 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους και διαταράσσει τον ύπνο άλλων 8 εκατομμυρίων. 
 
Σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και την έρευνα «Θόρυβος στην Ευρώπη 2014» οι επιπτώσεις του θορύβου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και προκαλούν ανησυχία.
 
Συγκεκριμένα ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου πάνω από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βιώνει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία του. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, ο περιβαλλοντικός θόρυβος συνδέεται επίσης με περίπου 43.000 εισαγωγές σε νοσοκομείο, 900.000 περιστατικά υπέρτασης και έως και 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Πολύ πιο σοβαρό και επιβλαβές ζήτημα από όσο περίμενες, ε;
 
Η έρευνα δεν σταματάει εδώ. Άλλα εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:
 
-Η κίνηση στους δρόμους είναι η κύρια πηγή θορύβου στην Ευρώπη και ακολουθείται από το θόρυβο σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια αλλά και τη βιομηχανία.
 
- Οι μεγάλες πόλεις είναι πιο θορυβώδεις. Γενικά,  πόλεις με πάνω από 250.000 ανθρώπους  έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατοίκων που εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές.
 
- Το ζήτημα του θορύβου θα πρέπει να αποτελεί βασικό συντελεστή στον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων υποδομών, ενώ οι ήσυχες περιοχές θα πρέπει να προστατεύονται.
 
- Η άγρια ζωή μπορεί επίσης να επηρεαστεί σοβαρά από την ηχορύπανση.
 
Λοιπόν, θα συνεχίζεις να κλείνεις τα αφτιά σου ή θα κάνεις κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση; Θυμήσου ότι λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σημαίνει και λιγότερη κίνηση και συνεπώς λιγότερο θόρυβο. Ξεκίνα αφήνοντας στην άκρη το αυτοκίνητο και παίρνοντας τα μέσα αστικών συγκοινωνιών. Θα κάνει τη διαφορά! Πάντα μέσα. Panda με μέσα!
 
Μάθε περισσότερα για τη θεματική "Panda με Μέσα" εδώ.