ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
H Αθήνα μαθαίνει να αξιοποιεί τα βιοαπόβλητά της
Ας ξεκινήσουμε από τρεις «δύσπεπτες» αλήθειες για τα βιοαπόβλητα:
-Τα υπολείμματα τροφών και κήπων, τα λεγόμενα βιοαπόβλητα, πετιούνται συνήθως στους απλούς κάδους σκουπιδιών.
-Πέραν του ότι αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κάδων, είναι ιδιαίτερα βαριά εξαιτίας της υγρασίας.
-Όταν καταλήγουν στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) προκαλούν και περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα μιας που ο κάθε Δήμος επιβαρύνεται με ειδικό τέλος ταφής σε συνάρτηση με τους τόνους των αποβλήτων.
Ας πάμε και στην αντίπερα όχθη:
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι ένα κομμάτι τυρί, μία φέτα ληγμένο ψωμί, φλούδες μπανάνας, δύο τσόφλια αυγού και υπολείμματα καφέ φλιτρου μπορούν να μεταμορφωθούν σε καλλωπιστικά φυτά, ας πούμε; Αν σκεφτήκατε τη λέξη «περίεργο», τότε μάλλον δεν έχετε ακούσει για τη διαχείριση βιοαποβλήτων και για το Athens Biowaste, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής βιοαποβλήτων. Στην ιδέα συμμετέχουν κιόλας 56 επιχειρήσεις και εξελίσσει τα δεδομένα της ανακύκλωσης τροφίμων.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life, πρωτοσυστήθηκε σε γειτονιές του Δήμου Κηφισιάς το 2012 και σύντομα εξαπλώθηκε στον Δήμο Αθηνών, στην περιοχή Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια και πρόσφατα στο Γκάζι. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή και «εξαφανίζει ίχνη φαγητού»:
1.Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενημερώνονται και παραλαμβάνουν μικρούς καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες από καλαμπόκι για να τοποθετούν τα οργανικά υπολείμματα τροφών.
2.Όταν γεμίζει ο κάδος μπορούν να τον αδειάζουν στον καφέ κοινόχρηστο κάδο που βρίσκεται στο δρόμο.
3. Οι κάδοι αδειάζονται από ειδικό αποριμματοφόρο του Δήμου και το περιεχόμενο μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης- Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια.
Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής άκρως αισιόδοξα καθώς η παραγωγή κομπόστ- ή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας όπως λέγεται ελληνιστί και περιφραστικά- δίνει μία ανάσα ξεκούρασης στο περιβάλλον. Κι αυτό επειδή βελτιώνει την ποιότητα και την υγρασία του εδάφους με φυσικό τρόπο, μειώνει την ποσότητα απορριμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και, κατά προέκταση, τις εκπομπές του θερμοκηπίου και των αέριων ρύπων.
Ευαισθητοποιηθείτε και εσείς και μάθετε κι εσείς περισσότερα! «Σκέψου διαφορετικά, δράσε οικολογικά», όπως προτρέπει και το Athens Biowaste!
Πηγή: Athens Biowaste
Facebook comments