Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Το Δείπνο της Άνοιξης: μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης ξαναγίνεται γειτονιά!

Το Δείπνο της Άνοιξης: μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης ξαναγίνεται γειτονιά!

Στην Καλύτερη Ζωή μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη να ανακαλύψουμε ξανά το δημόσιο χώρο και να νοιαστούμε για τη γειτονιά μας. Η συλλογικότητα είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να βγούμε αλώβητοι από την κρίση και να υιοθετήσουμε μια νέα βιώσιμη αστική κουλτούρα.

Το Δείπνο της ΆνοιξηςΜε μεγάλη χαρά μαθαίνουμε πως στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα κατοίκων της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου προσπαθούν να ξανακάνουν γειτονιά τη γειτονιά τους. Και για αυτό το λόγο διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, το Δείπνο της Άνοιξης.

Το απόγευμα της 28ης Απριλίου, οι κάτοικοι της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου, φίλοι και γνωστοί καλούνται να δειπνήσουν μαζί στα πεζοδρόμια, να κάτσουν στα ίδια τραπέζια, να μοιραστούν τα καλούδια τους, να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν, μα πάνω από όλα να γνωριστούν και να δώσουν πραγματικό νόημα στον ορισμό της ‘γειτονιάς’!

Η διοργάνωση του δείπνου δεν είναι απλή υπόθεση και σίγουρα πολλά θέματα είναι ακόμη ανοιχτά. Αλλά αν κρίνουμε από τα όσα βλέπουμε στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί στο facebook (εδώ κι εδώ) η ομάδα που συντονίζει την εκδήλωση κάνει θαύματα. Ετοιμάστηκαν αφίσες και δράσεις δημοσιοποίησης της εκδήλωσης, ενημερώνονται οι περίοικοι, ορίστηκε κοινό ταμείο υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, έγιναν επαφές με το δήμο Θεσσαλονίκης, οριστικοποιούνται όλες οι πρωτότυπες παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την ημέρα.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του Δείπνου της Άνοιξης «δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Ανάλογα γεγονότα γίνονται στη Σιένα, στη Βαρκελώνη, αλλά και στη… δική μας Πυλαία. Σκοπός μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δημότες, η σταδιακή ανάπτυξη ενός πνεύματος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, που θα χαρακτηρίσει την ίδια την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου και θα την αναβαθμίσει. Σε αυτή τη διαδρομή, όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι κοινωνικά».   

Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε αυτούς που σκέφτηκαν το Δείπνο της Άνοιξης κι αποφάσισαν να το πραγματοποιήσουν. Καλή επιτυχία! Τέτοιες δράσεις χρειάζονται οι πόλεις μας!

Όσοι μένετε στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου ή πέριξ αυτής, αλλά κι όσοι έχετε φίλους και γνωστούς εκεί, θεωρούμε δεδομένο ότι θα πάτε. Μπορείτε να βρείτε εδώ δήλωση συμμετοχής!

Όσοι μένετε μακριά ή σε άλλες πόλεις, πάρτε ιδέες από τους υπέροχους ανθρώπους της οδού Σβώλου και καταστρώστε σχέδια για τη δική σας γειτονιά! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζωντανέψουμε τις πόλεις μας και να κάνουμε τη ζωή μας ΚΑΛΥΤΕΡΗ!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Δείπνο της Άνοιξης και τους κατοίκους της μικρής οδού, στο άρθρο του Parallaxi Mag.

 

* Το αφισάκι έρχεται από το λογαριασμό του Δείπνου της Άνοιξης στο facebook

* Η φωτογραφία έρχεται από το blog «Φωτομέρες» κι έχει επεξεργαστεί με το πρόγραμμα Pixlr-O-Matic