Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων 2016: Η Αθήνα στην 66η θέση ανάμεσα σε 100 πόλεις του κόσμου

Photo (c) A.Bonetti/WWF Greece

Η Αθήνα δεν τα πάει όσο καλά θα θέλαμε στην κατάταξη «βιωσιμότητας» των 100 μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Έρχεται μόλις στην 66η θέση, καταλαμβάνοντας μάλιστα την χειρότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων είναι μια ετήσια έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσίων Arcadis, που ταξινομεί 100 πόλεις του κόσμου βάσει των τριών πτυχών που κάνουν βιώσιμη μια πόλη. Της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης! Η τελική κατάταξη προκύπτει μέσα από την εξέταση μιας σειράς από επιμέρους δείκτες.

Για την κοινωνική βιωσιμότητα προσμετρούνται το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα παχυσαρκίας, το επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών και το επίπεδο των πανεπιστημίων, οι οικονομικές ανισότητες, η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, η εγκληματικότητα και το κόστος ζωής.

Για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αξιολογούνται η κατανάλωση ενέργειας, το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η διαθεσιμότητα πράσινων χώρων μέσα στις πόλεις, η διαχείριση των αποβλήτων, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η ποιότητα του νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τέλος, για την οικονομική βιωσιμότητα προσμετρούνται το ΑΕΠ ανά κάτοικο, το επίπεδο τουρισμού, η ποιότητα και ποσότητα υποδομών μεταφορών, η σπουδαιότητα κάθε πόλης στο παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο, τα επίπεδα απασχόλησης, η ύπαρξη κανόνων επιχειρηματικότητας και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών.  

Οι 10 πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη βιώσιμων πόλεων 2016 είναι η Ζυρίχη, η Σιγκαπούρη, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη, η Σεούλ, το Αμβούργο, η Πράγα και το Μόναχο.

Το Παρίσι βρίσκεται στην 15η θέση, η Ρώμη στην 22η, η Βαρκελώνη στην 24η και οι Βρυξέλλες στην 40η.

Η Αθήνα φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει σε όλους τους τομείς προκειμένου να γίνει πραγματικά βιώσιμη. Σίγουρα το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά ακριβώς για αυτό θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής των πολιτών στην πρωτεύουσα.

Η αρχή θα μπορούσε να γίνει για έναν από τους δείκτες που καταλαμβάνουμε μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως: η αναλογία πρασίνου σε μια πόλη. Χρειαζόμαστε καλύτερους και περισσότερους χώρους πρασίνου κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν!

Η πλήρης έκθεση «Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων 2016» μπορεί να βρεθεί εδώ.

* Το  WWF Ελλάς έχει δημιουργήσει την καινοτόμο δωρεάν εφαρμογή WWF GreenSpaces που σε βοηθά να ανακαλύψεις χώρους πρασίνου στις πόλεις της Ελλάδας και να τους αξιολογήσεις. Κατέβασε κι εσύ την εφαρμογή κι έλα να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας! http://greenspaces.gr

** Στο πλαίσιο της ανάγκης δημιουργίας νέων και καλύτερων χώρων πρασίνου, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ διοργανώνει έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για φοιτητές/ριες αρχιτεκτονικής που θέλουν να εμπνευστούν βιώσιμους πράσινους χώρους στις πόλεις. Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Η κατάταξη των πόλεων στη λίστα του Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων

Κατάταξη Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων 2016