Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικών "ταξιδεύουν" στους ωκεανούς

Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία εκτίμησαν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους ωκεανούς μας περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικών, τα περισσότερα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους. Το συνολικό βάρος του πλαστικού που πλέει στις θάλασσες υπολογίζεται σε 269.000 τόνους. Μάλιστα, οι επιστήμονες βρήκαν πως η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες θάλασσες του κόσμου. Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως πλαστικά ανιχνεύονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ακόμα και σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές χωρίς ανθρώπινη παρουσία. 
 
Τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού αποτελούν κίνδυνο για τα θαλάσσια θηλαστικά, ενώ τα μικρότερα κομμάτια μπορούν καταποθούν από τα ψάρια και να καταλήξουν έτσι στην τροφική αλυσίδα κι άρα και στο στομάχι μας!
 
Η πλήρης έρευνα μπορεί να βρεθεί εδώ.
 
Πριν λίγο καιρό η WWF – Καλύτερη Ζωή είχε αναφερθεί στο θέμα με αφορμή ένα σοκαριστικό βίντεο που έστειλε ένας ψαράς, φίλος της Καλύτερης Ζωής. Δείτε το βίντεο πιο κάτω ενώ διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ.
 
 

 
Ένα μέρος της ευθύνης ανήκει σε εμάς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
 
Δεν πετάμε σκουπίδια στις ακτές και γενικά οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Φροντίζουμε πάντα να αποθέτουμε τα απορρίμματά μας στους κάδους.  Είναι τόσο δύσκολο;
 
Το μέγεθος της επιβάρυνσης των θαλασσών είναι πολύ μεγάλο για να το αγνοήσουμε. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πως αυτή η επιβάρυνση τελικά καταλήγει πίσω σε εμάς, απειλώντας την υγεία και ευημερία μας.
 
Photo (c): Bag Monster