Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διπλή πυραμίδα διατροφής

Γευόμαστε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Έχεις σίγουρα ακούσει ότι οι παππούδες μας ακολουθούσαν πιστά τη συνταγή της μεσογειακής διατροφής «γι’ αυτό και έζησαν πολλά και καλά χρόνια»! Θα έχεις επίσης διαβάσει ότι η μεσογειακή διατροφή συνίσταται στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, όσπριων και ελαιόλαδου και στη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και …γλυκισμάτων. Ως διατροφή είναι ευεργετική για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο καρκίνος. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι καλή και για το περιβάλλον, καθώς το οικολογικό αποτύπωμα της μεσογειακής διατροφής είναι μικρότερο σε σχέση με την τυπική δυτική διατροφή.
 
Η δράση αυτής της εβδομάδας σε προσκαλεί να εκτιμήσεις τη μεσογειακή σου ταυτότητα και να βάλεις στο εβδομαδιαίο μενού σου τρόφιμα και συνδυασμούς που προτείνει η μεσογειακή διατροφή μέσα από την πυραμίδα της. Κοντολογίς, σε προκαλεί να πεις ναι σε ένα πιο υγιεινό, οικολογικό και οικονομικό πρότυπο διατροφής!
 
(Για να δεις σε μεγέθυνση την διπλή πυραμίδα, κάνε δεξί κλικ πάνω της κι επίλεξε "άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα")
 
Μην ξεχνάς όμως ότι τα μυστικά μίας καλύτερης διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές ποσότητες και συχνότητα. Και κυρίως θυμήσου ότι με το να ακολουθείς όλα όσα προτείνει η μεσογειακή διατροφή επιτυγχάνεις το στόχο σου μόνο κατά το ήμισυ. Το άλλο μισό θα το πετύχεις με επαρκή ανάπαυση,  σωματική άσκηση και συντροφικότητα. Κοινώς, προτίμησε να τρως στο τραπέζι με παρέα, να αθλείσαι περισσότερο και να μην υποτιμάς την μεσημεριανή ξεκούραση ή έναν απογευματινό μισάωρο ύπνο. Για να δεις μάλιστα το ζήτημα της τροφής πιο ολιστικά και κοινωνικά, βρήκαμε εδώ μία ακόμα πολύ ωραία απεικόνιση της μεσογειακής διατροφής ως τρόπο ζωής σήμερα. 
 
(Για να δεις σε μεγέθυνση την πυραμίδα, κάνε δεξί κλικ πάνω της κι επίλεξε "προβολή εικόνας")
 
 
Κάνε από σήμερα κιόλας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου. Τρώμε πιο υγιεινά άρα και πιο οικονομικά και οικολογικά!  Αυτή είναι η αποστολή μας, που καλό είναι να την φέρουμε σε πέρας και να την τηρήσουμε όχι μόνο αυτή την εβδομάδα, αλλά για μια ζωή!
 
 
 
Εκπρόθεσμη
έληξε: 02-04-2014
Πάτα "θα το κάνω" για να αναλαβεις δράση

Συγχαρητήρια!

Ολοκλήρωσες τη δράση και κέρδισες

XXX ΠΟΝΤΟΥΣ

Συμπλήρωσε την εμπειρία σου και

ΘΕΛΩ! ΟΧΙ ΤΩΡΑ

 

Αρχικά, παρατήρησε με προσοχή όσα απεικονίζει η μεσογειακή πυραμίδα. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση, ενώ όσο ανεβαίνουμε στην πυραμίδα θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση των τροφίμων.

Στη συνέχεια, δες την πυραμίδα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δηλαδή αυτής που προκαλείται στο περιβάλλον μέσα από την παραγωγή των διαφόρων τροφίμων. Είναι εύκολο να διαπιστώσεις πόσο συμπλέουν οι δύο πυραμίδες: ό,τι ωφελεί την υγεία μας ωφελεί και το περιβάλλον.

Κάνε έλεγχο στο εβδομαδιαίο σου μενού σημειώνοντας τι είδους τρόφιμα κυριαρχούν στο πιάτο σου. 

Βάλε στο εβδομαδιαίο σου μενού περισσότερα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και κατανάλωσε με μέτρο αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της.

32
ΜΕΛΗ

Τι κερδίζεις

50
έγκαιρα
10
εκπρόθεσμα

Θα νιώσεις πιο υγιής και ταυτόχρονα θα κάνεις καλό στην τσέπη σου και στο περιβάλλον. Τα μυστικά μίας καλύτερης διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές ποσότητες και συχνότητα. Επίσης, όταν η μεσογειακή διατροφή συνδυάζεται με επαρκή ανάπαυση,  σωματική άσκηση και συντροφικότητα το όφελος πολλαπλασιάζεται. Από περιβαλλοντική σκοπιά, μειώνεις το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής σου και απαιτείς λιγότερους φυσικούς πόρους από τον πλανήτη.